5 въпроса, които да си зададем преди да изградим мечтаната трапезария

Всекидневните привличат много внимание, но трапезария, която отговаря на Вашия стил и нужди, може да направи всеки ден малко „по-богат“. Всяка трапезария заслужава допълнително любов, за да Ви вдъхнови да я използвате по-често и да прекарвате времето си там пълноценно.

Ще отговорим на 5 въпроса, които могат да Ви помогнат още в начален етап при проектирането на перфектен кът за хранене. Отговорите на тези въпроси ще помогнат за реализирането на всяка идея.

мебели за трапезария

1. Колко души ще използват стаята?

Помислете колко души ще се хранят в трапезарията ежедневно и колко гости бихте желали да приемете. Ако често имате гости и обичате големите събирания е добре още в началото да помислите за мебели, които ще са в полза на голямата компания. Например разтегаеми маси с допълнителни плотове и пейки, които могат да прилепнат към стената, когато е необходимо. Ако пък рядко имате посещения, за предпочитане ще е по-малка маса за ежедневна употреба. Все пак винаги можете да допълните със сгъваеми столове при изненадващи гости.

мебели за трапезария

Съвет: Записвайте си всяка идея на едно и също място. Така накрая може да се получи уникална комбинация от идеи за стая, която да приковава погледите и да Ви служи функционално. На същото място събирайте снимки, които Ви допадат. Бъдете конкретни относно това, което харесвате на всяка снимка, и винаги имайте кратък списък с ключови задължителни елементи. Например: кръгла маса, гланцови повърхности, дизайнерски килим. 

2. За какво предвиждате да се използва пространството?

Трапезарията, освен за хранене, може да комбинира няколко функции в себе си. Най-често в съвременния интериор пространството за хранене се превръща и в удобно място за работа, четене и срещи. От друга страна, ако ежедневието Ви е по-динамично или парти настроено,  можете да използвате мястото за купони, като добавите бар, подходящо осветление и удобни столове.

мебели за трапезария

Съвет: Можете да допрете масата до стена, ако предвиждате да я използвате и като място за работа. За допълнително място за сядане можете да добавите пейка, която да стои под самата маса. Добавете шкаф със закрити и открити места за съхранение. Така ще изградите удобен кът с повече пространство за придвижване.

3. В какъв стил си представяте стаята?

Стилът на помещението не зависи толкова от това колко често използвате стаята, а по-скоро от Вашите лични предпочитания. Можете да имате трапезария, подходяща за партита и шумни вечери, която в същото време да носи усещане за непринуденост, спокойствие и уют. Стая, която съчетава тихо място за цялото семейство и бохемски, винаги готов за купон, вид.

Ако искате официална трапезария, можете да добавите класически полилей над масата и мрежа от произведения на изкуството на стените около нея. С още малко допълнителни детайли и внимание, стаята с лекота може да се превърне в кралски интериор.

мебели за трапезария

Съвет: Изберете маса с дълготрайни повърхности. Така ще избегнете драскотини и петна. Ще се радвате на непроменен външен вид по-дълго време и ще избегнете проблеми в бъдеще.

4. В какви цветове си представяте бъдещата трапезария?

Готови ли сте да се гмурнете в морето от цветове и нюанси? Има решение за всеки вкус, независимо дали Ви привличат ярки цветове, или по-неутрални тонове. Цветовете често надхвърлят стиловете, затова не ограничавайте въображението си. Ще откриете, че класическите мебели и столове в ярки цветове могат да Ви изненадат с привлекателност.

мебели за трапезария

Съвет: Бъдете организирани и запишете всички размери на помещението. Дори и на по-малките стени и разстояния между врати и прозорци. Пазете размерите, защото никога не се знае кога ще Ви хрумне нова идея, или ще забележите някои нужен детайл. 

5. С колко време разполагате?

Помислете кое отнема най-много време и започнете с него. Например боядисването и оформянето на стените. Степенувайте отделните елементи и един по един те ще изградят Вашата мечтана трапезария в срок.

мебели за трапезария