6 важни съвета за оборудването на добрата кухня


В предната си статия на тема Кухня: 5 основни елемента в дизайна на добрата кухня, обсъдихме проектирането и подбора на материали за кухнята. В тази статия продължаваме темата, обръщайки дължимото внимание на кухненското оборудване и електроуреди. Кухнята е основно функционално помещение в дома, което вижда ежедневна употреба и внимателният подбор на качествени компоненти, от които реално се нуждаете, е от изключителна важност.


Оборудвайте кухненския остров


Едва ли нещо променя облика и функционалността на кухнята, както добавяне на кухненски остров. Островите увеличават площта за работа, приготовление и съхранение. Ако пространството позволява, кухненските острови могат да се надградят с бар, с който да обособят изцяло ново място за хранене или общуване. При желание, можете да монтирате котлони, съдомиялна или мивка на острова, превръщайки го в съществена част от процеса на приготвяне на храна. Изместването на мивката върху острова е свързано с по-сериозно прекрояване на ВиК в кухнята и е хубаво да премислите дали наистина си заслужава. В модерните жилища, в които кухнята е част от всекидневната, изместването на мивката най-често означава, че докато я използвате, вече ще бъдете с лице към стаята, а не с гръб. Препоръчително е да снабдите кухненския остров с вградени контакти, за да може да използвате площта му и с по-малки кухненски електроуреди. Кухненските острови са чудесно допълнение към всекидневните от отворен тип и могат да бъдат комбинирани с по-нисък плот, влизащ в ролята на трапезна маса. 

Ефикасни кухненски електроуреди


Изборът на електроуреди зависи както от наличното пространство в кухнята, така и от начина ви на живот. Разбира се енергийната им ефикасност е важна, но е описана на всеки от тях и няма нужда да говорим за нея в дълбочина. Най-важните ресурси, който трябва да вземете предвид са вашите време и пространство, а правилният подбор на уреди може да спести и от двете. 


Съдомиялна - ако готвите често или редовно посрещате гости, то добавянето на съдомиялна в кухнята става наложително. Самият размер и вместимост на съдомиялната зависи от наличното в кухнята пространство и очаквания обем работа. 


Печка - обмислете дали класическата две-в-едно печка е за вас или стилът ви на приготвяне по-скоро се нуждае от отделни фурна и котлони. Дизайнът на кухнята ви ще пострада ли, ако вземете класическа печка? Отделната фурна позволява и по-висок монтаж в кухнята, който ще спести постоянното навеждане при готвене, а свободните котлони можете да монтирате и на кухненски остров. 


Микровълнова - ако сте свикнали да използвате микровълнова фурна, но мястото в кухнята е ограничено, обмислете комбинирана фурна с микровълнова функция. Електроуреда се предлага и във вариант за вграждане, който най-често се инсталира в непосредствена близост до фурната.


Кафе машина – наличието на кафе машина в кухнята на практика се подразбира, но обмисляли ли сте варианта за инсталиране на кафе машина за вграждане? Модерните предложения спестяват място на кухненския плот и придават дизайнерски завършек на кухнята.


Мелница за отпадъци - често пренебрегвано кухненско предложение е мелницата за хранителни отпадъци, която се монтира или под сифона на мивката или под второстепенен сифон. Добавянето на мелница за отпадъци е инвестиция, която ще спести време от миенето на съдове или плакненето им, преди съдомиялна, докато в същото време елиминира хранителните отпадъци в кофата на кухнята.


Охладител за вино - ако сте любители на хубавото вино, защо не се поглезите със закупуването на охладител за вграждане? Не е задължително да го монтирате в кухнята, ако не там се намира трапезната масата или мястото, на което най-често забавлявате гостите си. Модерните охладители за вино се произвеждат с изискан и минималистичен дизайн, който няма нужда да бъде скрит в кухнята.

Разчупено осветление в кухнята


Безспорно, най-добре е да използвате естествената светлина колкото се може повече, все пак в кухнята се прекарва не малко време. За тъмните часове или отдалечени от прозорците кухни, обмислете внимателно, как ще осветите отделните им зони. Различните задачи в кухнята изискват различен тип осветление. Например рязането и подготовката върху плота изискват директна светлина, която не можете да получите от стандартно таванско осветление. Вграждането на скрита LED лента под горния ред шкафове ще гарантира ясната видимост и че няма да си правите сянка, докато готвите. Кухните с остров, на който са монтирани котлони, най-често са оборудвани с аспиратор със собствено осветление, но то не винаги е достатъчно.

В зависимост от оформлението на кухнята, предлагаме комбиниране с висящи лампи, за по-добра осветеност, особено ако островът преминава в бар или трапезна маса. Ако сте почитатели на класическите кухни с остъклени вратички, обмислете добавянето на LED подсветки под кухненските рафтове. Модерните дизайни на кухни често използват LED ленти, прикрепени над цокъла на кухненските шкафове.

Правилният аспиратор или абсорбатор


Важна бележка за този тип кухненски електроуреди е техният начин на работа: Аспираторите извеждат неприятните миризми, влага и мазнини към комин. Абсорбаторите изпълняват същата функция, като допълнително пречистват въздуха със сменяеми или почистващи се филтри и не е задължително да отвеждат въздуха. И в двата случая уреда се намира на нивото на очите и представлява важен визуален елемент от кухнята. Аспираторите основно биват четири типа, различаващи се по своя монтаж:

Аспиратори за вграждане – тялото на този тип аспиратори остава изцяло скрито в горния ред кухненски шкафове. Почти винаги са включени в комин и са снабдени с някаква форма на собствено осветление.

Аспиратори за стенен монтаж – стенните аспиратори са изцяло видими и често доста обемни електроуреди. Възможно е изграждането на поръчкови кухненски шкафове за оползотворяване пространството около тях, но най-често са окачени самостоятелно. Почти винаги са включени в комин и с вградено осветление.

Островни абсорбатори – окачени само за тавана аспиратори или абсорбатори, които най-често нямат връзка с комин. Използват се основно над кухненски острови, при които предните два вида монтажи не са приложими. Много от моделите във високия клас са оформени като дизайнерско осветително тяло, с което не издават истинската си функция.


Абсорбатори за вграждане в плот – както името подсказва, този тип абсорбатори се вграждат в кухненския плот. Най-често намират приложение в оформлението на кухненските острови. Абсорбаторите остават скрити на нивото на плота, докато не ви потрябват, когато с натискане на бутон, уредът излиза над нивото на плота и започва работа. Често моделите са с включено осветление.

Качествени дръжки и кухненски смесител


Кухненските шкафове изпълват почти цялото пространство в кухнята, за това цвета и текстурата им са от първостепенна важност. Ако шкафовете са основата, то дръжките и смесителят са перлата в короната на всяка добре проектирана кухня. Красивите и надеждни дръжки мигновено променят цялостното излъчване на кухнята, а добре подбраният кухненски смесител ще придаде на мивката модерен и завършен вид. Дръжките на шкафовете понасят най-интензивна употреба в кухнята и е важно да изберете качествени предложения, които могат да се справят с ежедневната употреба. Ако предвиждате закачалки за кърпи или решения за външно окачане на избрани кухненски пособия, то изберете всичко да бъде в един цвят, за да запазите стилната визия на кухнята. При избора на кухненски смесител, обмислете инвестирането в модел с подвижна глава. Допълнителните гъвкавост и възможности, идващи с този модел, ще донесат значително удобство при миене, както и ще ви спестят време от измиването на обемни тави или плакненето преди съдомиялна.

Правилните кухненски механизми


Ако се чудите в кой аспект от кухнята, освен в електроуреди, си струва да инвестирате, то качествените механизми са отговорът. Изборът на разпределение и оптимизирането му с улесняващи ви кухненски механизми определя колко функционална е кухнята всъщност. Разнообразието от възможности е огромно, а ограничението е само обема на кухнята. Препоръчваме да направите бърз оглед на наличните си кухненски пособия, прибори и посуда, както и каква площ от кухнята сте запълнили с подправки и продукти в момента. Това ще ви даде поне базова представа за пространството, от което се нуждаете. Следващата стъпка е разпределяне и оптимизиране на пространството в кухнята, с което да спестите време, излишни движения или ровене в неудобни или дълбоки шкафове. Както казахме, предложенията са безкрайни, но отделихме едни от най-универсалните и функционални механизми за добавяне в кухнята:


Изтеглящи се рафтове – този тип механизъм извежда всички или само избрани рафтове от шкафа напред, спестявайки ви навеждането и търсенето на посоки. Препоръчваме инсталирането им в шкафовете под плота.


Изваждащи се ъглови шкафове – както името подсказва, този тип механизми се използва за по-добро усвояване на ъгловите шкафове в кухнята. Стандартно, тяхното съдържание е труднодостъпно и изисква внимателно да осмислите какво да сложите там, защото изваждането му ще отнеме време.


Скрити чекмеджета – чисто дизайнерско предложение, което е точно каквото очаквате – допълнителни чекмеджета, които остават скрити от погледа, докато не отворите основната врата на шкафа. Това позволява кухнята да запази изчистения си вид, без фронтовете да са натрупани с дръжки и чекмеджета. 


Отделения за разделно изхвърляне – ако изхвърляте разделно, но нямате място за няколко отделни кофи за боклук в кухнята или не искате винаги да се виждат, обмислете вграждането им в шкафа под мивката. Модерните предложения могат да се откачат и разместват автономно едно от друго.


Разделители за чекмеджета – подредете дори най-малките кухненски пособия, разделяйки рафтовете в шкафовете, според броя и размера им. Разделите позволяват групиране на по-малките елементи като подправки и аксесоари, внасяйки ред в най-често срещания хаос.


Рафтове с прозрачни страни – често подценявано удобство, прозрачните рафтове улесняват намирането на подправки, по-дребни кухненски пособия или аксесоари в тях. Препоръчваме инсталирането им в шкафовете на средна височина.


Изваждащи се колонни шкафове – безспорно най-атрактивният кухненски механизъм, това решение извежда цялото съдържание на шкафа напред, с което спестява цялото ровене и търсене в него. Вариантите за специално този механизъм са много, но удобството при всички тях е гарантирано. 

Разширено представяне на още десетки кухненски механизми и удобства можете да намерите тук: Кухни: Функции


Всички изображения в статията са на предлагани от Esteta Interiori кухненски модели и решения. Разбира се, всички тези детайли, а и много други, са грижа на нашите дизайнери от отдел Кухня, когато изготвят проект.

Свързани продукти