Изградете перфектен кухненски остров

Размери, които трябва да имате предвид при проектиране на остров в кухнята

Съберете приятелите и семейството си, за да сготвите, хапнете и разговаряте около удобен, пропорционален и функционален кухненски остров.

Кухнята е сърцето на дома, а кухненският остров е сърцето на кухнята. Той заема централно място в помещението, а около него хората се събират, готвят, разговарят и се хранят. Затова е важно той да е толкова функционален, колкото практичен и красив. В текущата статия ще Ви представим ключови размери, които трябва да се вземат предвид при проектирането на съвременен кухненски остров. Остров, който ще гарантира удобство и ще отговаря на пространството и на нуждите Ви.

Проектантите на кухни съветват, че островът в кухнята трябва да бъде пропорционален на пространството около него, на подходяща работна височина и да остави място за свободно и лесно движение за Вас, Вашето семейство и гости. 

кухненски острови

Пространството около острова

За да избегнете „задръствания“ и неудобство е много важно да планирате достатъчно място около острова и това пространство трябва да бъде първото нещо, за което да помислите при планирането на кухня с остров. Предвидете поне 90 см разстояние между острова и други неподвижни предмети в помещението - плотове, мебели, стени. Това разстояние ще даде достатъчно място на хората да се движат около острова, без да се налага да се обръщат или въртят настрани. Там, където хората стоят, готвят и работят - на острова или в другите части на кухнята, обърнати към острова (например готварска печка и мивка), а също и там, където уредите като съдомиялната и хладилника се отварят в пространството,  ще трябва да планирате още повече място, доколкото е възможно. За по-добър комфорт, идеалното разстояние между острова и другите мебели и стени е от 100 до 120 см.

пространство около острова

Разстоянието зад мястото за хранене

Ако на острова има места за сядане и той е разположен така, че към частта със столовете има стена или други трудноподвижни мебели, трябва да предвидите и това разстояние.  Трябва да гарантирате, че седящите или хранещите се хора имат достатъчно място да избутат стола си назад и да се изправят. В зависимост от разпределението на помещението може да се наложи и зад тях да има достатъчно място за човек да мине спокойно от там, докато някой седи на острова. Минималното разстояние за изтегляне на стол зад място за хранене и сядане до стена или други мебели е 60 см. Това разстояние е достатъчно, само ако зоната зад него няма да бъде използвана за преминаване. Минимум от 90 см пространство ще позволи на друг човек да се обърне зад седналия, а минимум 110 см ще осигури удобно ходене и движение зад седящите на острова хора.

разстояние зад мястото за хранене

Височина на острова

Най-често срещаната височина на кухненски плотове е около 90 см. Тази височина се измерва от нивото на готовия под в помещението. Височина за кухненски остров като 95 см и дори повече също е добро решение. Ниските плотове често са причина и за болки в кръста и гърба, затова се стремете към височина на острова около 92 см или такава, която ще е удобна според Вашия ръст и този на семейството Ви. Ако обитателите на Вашия дом се различават много по височина, тогава проектирайте острова така, че да съответства най-удобно на височината на главния готвач. Ако искате да добавите бар столове към острова, се стремете към височина на плота около 95 см. Височината на острова също може да бъде проектирана на две нива, като работната зона е на удобна височина за изправен човек за приготвяне на храна, а зоната за хранене е по-ниско или високо. В зависимост от Вашите предпочитания при по-ниска височина в зоната за хранене, можете да сложите нормални трапезни столове, а при по-високо ниво, да разположите бар столове. При изграждане на по-нисък трапезен кът, удобство е, че можете да ползвате същите столове за трапезария и дневна. Подходяща височина е 75 см.

Не забравяйте да вземете предвид дебелината на плота, когато проектирате кухнята и острова. Материалите за изграждане на плотове варират както по дебелина, така и по структура и качества (например плот от неръждаема стомана, който е дебел няколко милиметра, ламинат с дебелина 33 мм или гранитен плот с дебелина 40 мм). Повече за различните видове кухненски плотове можете да прочетете тук: Какво трябва да знаем за кухненските плотове? 

Ако сте избрали различни материали за плотовете в различните зони на кухнята, имайте предвид, че разликата в дебелината между материалите трябва да бъде максимум 3 мм. Най-добрият вариант е разлика от 1-2 мм, освен когато правите драстична промяна във височините, добавяйки остров с висока зона за хранене. Около 110 см е оптималната височина за повдигната зона за хранене. Повишаването на зоната за сядане на острова също е хитър начин да скриете работната зона на острова от останалата част на стаята. Бар столовете са подходящи за използване на остров с такава височина. 

височина на острова

Дълбочина на острова

Стандартните дълбочини на кухненски острови варират от 60 до 120 см. Необходимата дълбочина зависи от това дали острова ще се използва от двете страни – като зона за хранене и зона за приготвяне на храна и дали на него ще се разполагат кухненски уреди като печка или миялна. Може да се добави и борд от 20 см, който скрива площта за работа.

дълбочина на острова

Пространство за хората, хранещи се на острова

Комфорта при хранене на плота е важен за всички членове на семейството и гостите. Предвидете поне 60 см широчина на човек, седящ на острова. Това гарантира удобство и намалява възможността на ударите с лакти или чужди такива във Вашата чиния. Трябва да се помисли и за дълбочината, нужна за краката на седящите. Тя зависи от височината на самия остров. Например, ако  частта за сядане на острова е висока 75 см (нормална височина на трапезна маса), 45 см свободно място за краката е подходящо разстояние. Ако целият остров е на едно ниво, например 90 см, то 30-40 см място за краката са напълно достатъчни. При по-висока зона за сядане като 110 см,  ще ви стигне и дълбочина от 20-30 см. Тези размери позволяват на краката удобно да се поберат под плота, когато хората са седнали и столовете да бъдат почти изцяло прибрани под плота на острова, когато не се използват.

В зависимост от избрания материал трябва да се консултирате със специалист проектант на кухни за размерите и техническите изисквания на самия материал.

пространство за хранещите се

Мивка на острова и мястото около нея

Ако планирате на Вашия остров да разположите кухненската мивка, предвидете минимум 30 см от ръба на острова. Ако е възможно се постарайте да имате поне 60 см от едната страна на мивката и 45 см от другата, където е възможно. Не забравяйте и промяната при ВиК инсталациите в такива случай.

мивка на острова

Подвижен остров

Ако имате малка кухня или по-тясно помещение, в което не можете да поберете статичен остров, можете да помислите за островен блок на колела. Подвижният остров ще Ви даде възможност да разполагате с допълнително място за съхранение и допълнителен работен плот. Можете да проектирате острова така, че да се придвижва свободно до удобно за вас място за работа, за да го използвате когато имате нужда, а през другото време да седи допрян до свободна стена.


Свързани продукти