Подходящ ли е трислойният паркет за подово отопление?

В настоящата статия ще обърнем внимание на качествата на трислойния паркет като подово покритие и неговото взаимодействие с различните видове подово отопление.


Първото нещо, което трябва да знаем за трислойния паркет е, че той е естествено и екологично подово покритие, което придава уют и топлина във всяко помещение. Както показва името му, този паркет се състои от три слоя. Горният слой е от благородна дървесина, а най-често използваната дървесина в Европа е дъб. За горен слой могат да се използват също различни видове екзотични дървесини, клен, орех и бук. Дебелината на този слой обикновено е между 2 и 6 мм. Долните два слоя обикновено са от иглолистна дървесина и са слепени така, че нишките на двата слоя да са с кръстосано направление. Това слепване прави материала по-здрав и траен, дава стабилност на паркета и позволява производството на големи ламели с дължина, дори над 3 метра. Финишът, който защитава най-горния слой дървесина, може да бъде лак или масло.

Удобството, което трислойния паркет предлага при монтаж, го прави добър избор за подова настилка у дома. Монтажа му се осъществява изключително бързо и лесно, защото винаги пристига с фабрична обработка и завършек, което не налага циклене и лакиране. Това гарантира здравина и висока устойчивост на покритието. Има два варианта за монтаж на трислоен паркет. Първият вариант е монтаж с плаващ клик, което значително ограничава възникването на процепи. За другия вид монтаж не се налага лепене и се използва техника с нут и перо. Това е и варианта, който повече хора избират, именно заради липсата на лепене на паркета.

Животът на добре монтиран паркет е около 40-50 години. Други фактори влияещи на дължината на живота на трислойния паркет са качеството и правилната му експлоатация. При дългосрочно използване, трислойният паркет дава възможност да се цикли до 3 пъти, а цикленето позволява паркета да бъде обновен при нужда и да придобие съвсем нов или различен вид. Лесният монтаж и възможността за последващо циклене позволяват паркета да се демонтира толкова лесно, колкото е монтиран, а защо не и да се използва в друго помещение.


Трислойният паркет е съвременното предложение за това да пуснем природата в дома ни без да нарушаваме баланса на околната среда, защото се използва много по-малко дървесина от ценни и трудно възстановими видове.

Друго предимство на трислойния паркет е разнообразието му от дървесини, цветове, ефекти и обработки. Богатата гама от варианти и възможности правят трислойния паркет подходящ както за съвременни, така и за класически интериори.

Конструкция и качествата на трислойния паркет позволяват безпроблемният монтаж на подово отопление под него.


     

Състав на трислойният паркет

1 - Основен слой от иглолистна дървесина. Нишките са ориентирани напречно спрямо средния слой.

2 - Среден слой от иглолистна дървесина

3 - Горен слой от благородна дървесина – 2,5- 6 мм

4 - Финиш от лак или масло

Време е да обърнем внимание и на подовото отопление и взимането на решение за използването му в комбинация с трислоен паркет над него.

Подовото отопление е оптимално решение за поддържане на равномерна температура в дома. С подовото отопление се създава уютен комфорт във всяко помещение. Въпреки, че най-честият монтаж на подово отопление включва цели стаи и дори етажи, технологията позволява частичен монтаж само на определени зони в помещението. 

Когато се използва подово отопление, подът излъчва равномерно количество топлина по цялата си повърхност и по този начин се постига единен здравословен микроклимат в стаята.

Съществуват два основни типа подово отопление – електрическо подово отопление и такова на водна основа.Няколко думи за електрическото подово отопление и начина му на работа: То функционира  с помощта на вградени в пода кабели или фолио. Кабелите могат да бъдат монтирани директно върху бетонните основи, но повечето специалисти съветват да се постави изолираща повърхност под и над нагревателните елементи, особено ако подовата настилка е от дърво.

Водното подово отопление, същевременно функционира чрез тръби, които се поставят върху предварително изготвени хидро и топлоизолации. Тръбите могат да бъдат изработени от полиетилен, мед, полипропилен. А достъпът на топла вода може да идва от централна отоплителна система, термопомпа, бойлер, камина с водна риза или от слънчеви панели. Водата циркулира по тръбите и затопля пода до около 30 градуса, при което температурата на въздуха в помещението достига 18 – 22 градуса.

Техниката на инсталиране на водното подово отопление е по-сложна от тази на електрическото, и следователно цената за изграждането му е по-висока.

За да се положи какъвто и да е вид паркет над подово отопление, то трябва да бъде свързано и готово за работа преди редене на настилката. Температурата на повърхността на подовото отопление не трябва да надвишава 27 - 29 градуса. Когато се монтира за първи път настилката, след нейното полагане, е необходимо покачването на температурата на подовото отопление да става постепенно, за да се адаптира материала към температурата на пода и да се намали възможността за вътрешно напрежение между дъските.

Върху подово отопление може да се монтира трислоен паркет, но има няколко особености, които трябва да се вземат под внимание. Една от тях е вида на дървения материал, подходящи видове дървен материал са например дъб и ясен. Също така, дебелината на паркета не трябва да бъде повече от 15 мм. От значение са и структурата и дебелината на паркета, като най-долния слой паркет значително повлиява стабилността му.


За повече информация и професионална консултация, обърнете се към специалистите от Esteta Interiori в шоурумът ни за кухня и баня. Там бихте могли да разгледате и мостри на избрани модели паркети и подови настилки. Шоурумът за кухня и баня се намира в София, на Околовръстен път 124.

Можете да разгледате пълната продуктова гама паркети на страницата с каталози тук: Към каталозите

Свързани продукти