Как да изберем правилната трапезна маса?

13.09.2022г.


Трапезната маса е мястото, на което традиционно се събират семейство и приятели да се насладят както на компанията си, така и на вкусна храна. Това неимоверно превръща масата в сърцето на дома, налагайки да обърнете специално внимание при избора ѝ. Ако сте започнали да се оглеждате за нова маса, то несъмнено сте забелязали разнообразието на пазара. Количеството предложения от трапезни маси в действителност е голямо, но това би бил проблем само ако не знаете какво търсите. Подготвихме списък от кратки въпроси, които да ви помогнат да стесните търсенето си само до маси с конкретни характеристики. За улеснение, всички трапезни маси в статията, са част от предложенията на Esteta Interiori. 


Въпрос 1: Как и кога ще използвате трапезната маса?


Ежедневно = основните характеристики, които трябва да търсите в трапезната масата са лесна за почистване и устойчива повърхност на плота. Потърсете основа с класически четири крака, изнесени в ъглите.


Фокусна точка на дома = ако трапезната маса е основното място, на което се събирате със семейството, гости и приятели, то тя трябва да може да помести голямо количество хора и да се разтяга бързо и лесно.


Основно за специални поводи = ако предпочитате да се храните в кухнята, на друга по-малка масичка, а обширната трапезна маса използвате само за събития, изберете дизайнерски модел, който да впечатлява гостите.


Като маса, но и като бюро = използването на трапезна маса като бюро за домашен офис е често срещано решение. Търсете маса с издръжлива повърхност и широчина над 85-90см, за да имате достатъчно място.


Въпрос 2: Колко души трябва да настаните на трапезната маса?


2-4 души: повечето трапезни маси за двама души могат да поместят и четирима. Квадратните бистро маси са добро решение, ако не разполагате с много място в стаята.


4-6 души: почти всички правоъгълни маси биха настанили удобно 4 до 6 души. Ако нямате достатъчно пространство, обмислете закупуването на кръгла трапезна маса.


6-8 души: поместването на 6 до 8 души се очаква от всяка разтегателна маса, била тя кръгла или правоъгълна. Вземете предвид основата на масата, ако ще настанявате и още хора.


8-12 души: трапезна маса, която може да настани 12 и повече души, несъмнено би била основен фокус на помещението и като такъв трябва да впечатлява с дизайнерска визия.


Въпрос 3: С какъв плот предпочитате да бъде масата?


Плътен цвят – трапезните маси с едноцветни матови или гланцирани плотове имат изчистен и подреден вид. Проблемът с липсата на текстура са яркото открояване на всички петна и евентуални драскотини.


Дървесна текстура – трапезните маси с плотове от фурнир или с HPL покритие внасят усещане за топлина и уют в помещението. Плотовете от масивна дървесина променят вида си с времето, но и подлежат на реставрация.


Стъклен плот – прозрачните стъклени плотове на масите са чудесен способ за изграждане на модерен интериор. Те не отнемат визуално от пространство в помещението и разкриват основата на трапезната маса. 


Керамика – керамичните плотове с мраморна или нестандартна визия моментално превръщат масата в център на вниманието. С голямото разнообразие от текстури, плотът може да се впише или контрастира с интериора.


Въпрос 4: Трябва ли ви маса с разтягащ механизъм?

 • Нуждаете се от разтегателна трапезна маса, ако:
  • Често посрещате гости;
  • Имате достатъчно пространство да я разпънете;
  • Ще използвате масата и като домашен офис;
  • Търсите функционално решение за настаняване.
 • Не се нуждаете от разтегателна трапезна маса, ако:
  • Нямате пространство да я разпънете;
  • Нямате достатъчно столове и/или място, където да ги съхранявате;
  • Можете да поместите достатъчно голяма фиксирана маса;
  • Предпочитате по-изчистена визия на масата.

Въпрос 5: Каква форма трапезна маса ви трябва?


Квадратна маса – квадратните трапезни маси пасват във всички размери помещения, но са най-полезни в тесни пространства. Стандартно малките им плотове позволяват и да ги поместите в ъгъл на стаята, когато не се използват.


Кръгла маса – кръглите трапезни маси създават сплотена атмосфера и предлагат най-много седящи места. Центърът на по-големите кръгли маси може да е труднодостъпен и рядко се произвеждат с диаметър по-голям от 160-180см.


Правоъгълна маса – класическата форма за трапезна маса несъмнено е сред най-често срещаните предложения. Правоъгълните маси могат да скрият множество типове разтегателни механизми, позволяващи настаняването на още хора.


Овална маса – овалните трапезни маси позволяват настаняването на не по-малко хора от правоъгълните, докато заемат по-малко място. Липсата на ъгли допринася за по-приятелска атмосфера лесното добавяне на още столове.

Надяваме се, че отговорите на въпросите са ви дали поне малък ориентир за типа трапезна маса, от която се нуждаете. По-надолу ще обърнем специално внимание на всеки размер, стандарт и форма на масите:

Как да измерим трапезната маса?


Размерите на трапезните маси са една от водещите им характеристики, но те описват само чисти габарити. Това, което е истински важно обаче, е колко пространство за трапезни столове остава под масата. Разположението, броя, формата и размера на краката на масата са от първостепенно значение, при преценяване степента на комфорт и мястото за столове. Надолу обръщаме специално внимание именно на това: 


Височина на масата

Височината на масите за хранене е стандартизирана на около 75-76см, но на пазара се срещат изключения. Ако планирате комбинация от трапезна и конзолна маса с разтягане, внимателно сравнете височините им в разпънат вариант.


Обща дебелина на плота

Важна и често пренебрегвана мярка, показваща колко високи могат да бъдат подлакътниците на столовете. От общата височина на трапезната маса, извадете дебелината на плота, заедно с всички механизми, царги и обемни елементи отдолу.


Дължина на масата

Една от водещите характеристики, при избора на трапезна маса - дължината дава най-ясна представа за потенциалния брой седящи места. Максималната допустима дължина на масата зависи главно от размерите на помещението.


Разстояние между краката

Ако планирате столове ви да стоят прибрани под плота, то мястото между краката на трапезната маса трябва да позволява това. Някои дизайнерски модели с централен крак не позволяват пълното прибиране на столовете под плота.


Широчина на масата

Късата страна на трапезната маса стандартно се предвижда за настаняване само на един човек, но някои по-широки модели позволяват добавянето на допълнителен стол, при нужда.


Разтяга ли се масата

Различните типове разтегателни механизми могат да променят свободното място под масата. Снемете размерите наново и в разпънат вид, за да прецените дали основата е подходяща.


Съхранение на допълнителните плотове
Голяма част от трапезните маси на пазара съхраняват допълнителните сегменти в отделение под плота. Това е удобство, което увеличава общата дебелина на плота, но често и намалява използваемото място отдолу. За да запазят изчистената линия на масата, някои модели включват удължители, които се съхраняват отделно от масата. На пазара са налични модели трапезни маси, които включват отделен шкаф, в който се съхраняват допълнителните им плотове.
 

Свободно пространство около трапезната маса

 
Първата стъпка при избора на трапезна маса е да прецените свободното пространство в стаята. Лесен начин за визуализиране на заеманата от масата площ е да залепите хартиено тиксо или сгънете чаршаф на земята, според формата и размера на плота на желания модел. Предвидете да остават поне по 70-80см свободно разстояние от всички страни на трапезната маса, за да може спокойно да се става от нея, без това да представлява неудобство за останалите. В зависимост от модела столове, необходимото отстояние от стени и мебели може да е по-голямо.
 

Свободно пространство за столове

 
Размерът на трапезната маса може да се вписва добре в помещението, но също толкова важно е и да може удобно да настани планирания брой хора. Предвидете средно по 60-90см в широчина на седящо място, в зависимост от търсения ефект. За сплотена атмосфера, около 60см биха били достатъчни на човек, но ако пространството го позволява и търсите по-просторно излъчване, отредете 80-90см на място. Вземете предвид габаритите на столовете, когато измервате пространството около масата, особено надстърчането подлакътниците и задните крака. Описанието на някои трапезни маси може да включва препоръчителен брой столове, но не е упоменато за какъв размер столове е направена калкулацията. Научете повече за столовете тук: Как да изберете правилните трапезни столове?


 

Трапезната маса е едно от основните места, на които семейството се събира, посреща гости и прекарва свободното време. Масата трябва да е функционална, а пространството около нея удобно за настаняване и лесно достъпно. Когато не се използва, трапезната маса трябва се вписва в интериора или да е основна фокусна точка на дизайна на помещението. 

Свързани продукти