Как да изберем правилната трапезна маса?

Класически правоъгълна, квадратна или кръгла трапезна маса? Колко голяма трапезарна маса ми трябва? Коя маса ще пасне на пространство у дома? Отговори на тези и още въпроси свързани с трапезните маси ще дадем именно в тази статия. С практични съвети за дизайн и размери ще Ви помогнем и насочим в избора на най-подходящата маса за трапезария.

Има толкова много форми и размери трапезарни маси. Но кое за Вас е най-важното? Разбира се външният вид на масата е водещ, но подходящият размер за съответното пространство и местата за сядане често изместват визията и се нареждат на първо място по важност при вземането на решение.

На първо място масата трябва да отговаря на въпроса от колко души е предвидена да се използва? Колко човека ще се хранят на нея, така че на тях да им е удобно, но и да има място да се движат свободно около нея. Ширината на трапезната маса трябва да бъде най-малко 90 см, така че да има достатъчно място за поставяне на храна, напитки и свободно място за движение. Обикновено с увеличаването на дължината, пропорционално се увеличава и ширината на плота на масата.

трапезна маса

Разстоянието от масата до стената

Първо измерете пространството, което ще имате около масата в стаята. За да позволите на лесното сядане и ставане от столовете, опитайте да оставите поне 100 до 120 см между масата и стените. В зависимост от модела и размера на трапезните столове, това разстояние може и да се увеличи.

Разстоянието между масата и другите мебели

Ако имате други мебели или големи предмети в мястото предвидено за хранене, измерете разстоянието от ръба на мебелите до масата, а не от стените. Препоръчваме преместване на стоящите на земята декоративни статуетки, саксии и други дребни предмети далеч от зоната за сядане, за да не бъдат бутнати по невнимание, при ставане от столовете.

Един „луд“ и удобен начин за измерване

За да тествате размера на масата в стая, можете да вземете чаршаф или два, да го поставите на мястото на бъдещата маса и да го сгънете в желаните форма и размери. Това ще Ви помогне да визуализирате пространството, което ще заеме. Така ще можете да измерите и разстоянието от мебелите или стените до масата.

Не препълвайте Вашата маса

Производителите на маси предоставят препоръчителен брой хора, които могат спокойно да седят около масата без да докосват лакти по време на хранене. Всеки човек се нуждае от колко 60 см пространство за хранене.

Представяме Ви основните размери и форми, които трябва да имате предвид при избора на новата си трапезна маса.

Кръглите маси

кръгла трапезна маса

Чудесни за малки пространства, кръглите трапезни маси се вписват в тесни помещения и нямат остри ъгли, на които да се ударите.  А най-големият плюс е, че кръглата маса събира повече хора, именно заради липсата на ъгли. Друг бонус, който предлагат кръглите кухненски маси е повечето пространство под масата за свободно и удобно разположение на повече крака.

Размери на местата при кръглите маси

Кръгла маса с 90 см диаметър на плота, с колонна основа, препоръчително за 4 човека

Кръгла маса с 120 см диаметър с крака - 6 места за сядане

Кръгла маса с 150 см диаметър с колонна основа - 6 места за сядане

Кръгла маса с 150 см диаметър с крака - за 4 човека

Кръгла маса с 180 см диаметър с колонна основа или крака, подходяща за 8 човека

Кръгла маса с 210 см диаметър с колонна основа или крака, подходяща за 9 човека

Големите кръгли маси могат да затруднят достигането на храната. Правоъгълните форми са по-подходящи за сядане от голям брой хора.

кръгла трапезна маса

Функция допълнителен въртящ се плот (Lazy Susan)

Ако изберете кръгла маса с диаметър 150 до 180 см, помислете за добавяне на допълнителен въртящ се плот в центъра на масата. Въпреки, че кръглата маса пести място, колкото по-голяма става тя, толкова по-трудно се достига центъра ѝ. Алтернативно, средата на масата може да се декорира със саксия.

функция въртящ се плот за трапезна маса

Правоъгълната маса

правоъгълна трапезна маса

Най-доброто помещение за нея е тясна стая с голяма дължина. Там правоъгълната маса оставя повече място за движение. Не забравяйте, че при увеличаването на дължината на плота на правоъгълната маса се увеличава и нейната ширина. 

Размери за сядане при правоъгълните маси

Трапезна маса с 120 см дължина, подходяща за 4 човека

Трапезна маса с 150 см до 180 см дължина, подходяща за 6 човека

Трапезна маса с 210 см дължина, подходяща за 8 човека

Трапезна маса с 240 см до 300 см дължина, подходяща за 10 човека

Трапезна маса с 300 см до 335 см дължина, подходяща за 12 човека

Когато искате масата да заема по-малко пространство можете да сложите пейка, вместо столове от едната или всички страни на масата и се уверете, че пейката може да се побере под плота, за да можете да я прибирате когато не я използвате.

правоъгълна трапезна маса

Квадратната маса

квадратна трапезна маса

Ако стаята Ви е с квадратна форма, трапезната маса със същата форма би създала визуално красива и интимна трапезария. Хората на квадратната маса са близко един до друг, което ги събира и обединява, освен това интериора ще изглежда страхотно с маса, имитираща формата на стаята.

Подобно на кръглите маси, колкото по-голяма е квадратната маса, толкова по-трудно ще бъде достигната храната. Ако искате на масата да настаните повече от 8 души, проверете я лично. Може би по-добър вариант е квадратна маса, която се разтяга и се трансформира в правоъгълна маса за хранене.

разтегаема квадратна трапезна маса

Разтегателна маса

Масите с разтегателни плотове са чудесен начин едновременно да разполагате с обширна маса за много гости, когато потрябва и с компактна трапезна маса през останалата част от времето. Механизмите за разпъване на масите са многобройни, но най-често срещаните са:

Разтягане само на плота, оставяйки краката статични – определено най-често срещания разтегателен механизъм, надграждането на плота се извършва с добавяне на елементи в средата на масата или издърпване на допълнителни плотове от двете ѝ страни.

разтегаема трапезна маса

Разтягане на цялата маса, измествайки краката заедно с плота – срещан при по-високия клас маси, този тип механизъм за разпъване цялостно удължава масата, изнасяйки краката навън заедно с плота. Най-често краката при този тип кухненски маси са разположени в ъглите и по този начин никой от гостите не се налага да обкрачва крак на маса.

разтегаема трапезна маса

Разделяне на колонната основа на две части – присъщо за кръглите маси с единна, колонна основа, този механизъм едновременно надгражда плота с допълнителен елемент по средата и разделя основата. Срещат се разтегаеми маси, при които по средата остава трети крак, придаващ допълнителна стабилност на плота.

разтегаема трапезна маса

Разтягане на плота, чрез завъртане около оста – това е механизъм, който се среща само при кръглите разтегаеми маси. Плотът се завърна на 180 или 360 градуса, което автоматично изважда допълнителни елементи, излизащи отдолу.Свързани продукти