Как да изберем правилните трапезни столове?

Да изградим мястото за хранене в собствения ни дом е както предизвикателство, така и удоволствие. Трапезната маса и столовете често вървят ръка за ръка и тяхното комбиниране определено оказва влияние на интериора и на начина ни на живот. Когато не лесната задача да изберем правилни трапезни столове се появи пред нас, най-доброто нещо е да сме подготвени, започвайки от нашите нужди и желания. В съвременния свят, морето от възможности за избор, което ни заобикаля може както да ни помогне, така и леко да затънем в него, ако не знам какво искаме и от къде да започнем. Изборът е голям и за да сме Ви помощ в това начинание събрахме за вас някои от най-важните неща за столовете за трапезария, техните характеристики и особености.

трапезни столове

За да „работят“ столовете за Вашата трапеза правилно започнете с това, което разполагате като даденост. Това са размерите на стаята, предвидена за място за хранене. Съобразете трапезната масата с размерите на стаята, а след избора на маса е време за столовете. За съвети как да изберете правилната трапезна маса, можете да разгледате нашата статия тук: Как да изберем правилната трапезна маса?

трапезни столове

Дизайн

Една тенденция се прокрадва в последно време и това е комбинирането на съвременна по дизайн маса с класически столове. Това работи добре в определени случай, но понякога крие и рискове. За да избегнете неочаквани резултати заложете на единство между столовете и масата. Например, ако трапезната масата има класическа линия с извит крак, то потърсете стол със същия извит крак. Ако масата е квадратна или правоъгълна, помислете за столове с квадратна или правоъгълна седалка. Така общия дизайн ще има завършена визия.

трапезни столове

Материали

Комбинацията от материали играе важна роля за крайната визия на трапезарията. Тапицираните трапезни столове с дървени крака носят усещане за уют и комфорт. Често облегалките на тези модели включват видими дървени елементи като акцент или дори водеща линия в дизайна. Добър съвет е да съчетаете цвета на дървените елементи на столовете с масата и обикалящите ги мебели. Столовете за хранене с метална рамка и крака от своя страна говорят за стил и функция. Металът позволява изработката на столове и маси с по-фини крака и нестандартни силуети. Металните столове са и осезаемо по-леки от дървените. Столовете с метални крака винаги могат да намерят своето място в интериори в модерен или индустриален стил. Съществуват трапезни столове, които са тапицирани изцяло. При тези модели, освен седалка и облегалка, тапицерията покрива и краката. Препоръчваме цвета дамаската на този тип столове да кореспондира с останалите меки мебели в помещението или да бъде комбиниран със завеси.

трапезни столове

Размери

Стол с широчина на седалката 55 см е най-често срещаният размер при столовете за хранене. Това е добър размер за стол без подлакътници, но нека размера да не Ви ограничава. Ако трапезната Ви маса е по-голяма, този размер столове не би седял логично до нея. Тогава заложете на по-широки столове или на такива с подлакътници. От другата страна на казуса с размерите са столовете за хранене с прекалено тесни седалки. Избягвайте столове, който са по-тесни от 45 сантиметра, защото те просто не осигуряват достатъчно удобство при хранене. За максимален комфорт изберете столове с широчина на седалката от 50 до 60 см. 

Относно височината на седалката, при един трапезен стол тя трябва да бъде около 45-48 см. За височината при трапезните маси е важно да се опитате да оставите поне 30 см между горната част на седалката на стола и плота на масата. Трапезните маси обикновено са с височина 75-78 см.

Дълбочината на трапезните столове е казус, който основно зависи от техния дизайн. Модели с изнесени назад крака, извити облегалки или декоративни елементи на гърба на облегалката могат да заемат значително по-голямо място. Важно е да предвидите какво разстояние имате около масата за хранене, преди да се спрете на конкретен модел трапезарен стол. Твърде обемистите столове биха пречили на свободното преминаване зад тях, дори в прибрано положение.

трапезни столове

Подвижност

Изберете трапезен стол, който е лесен за придвижване и свободно може да излиза от масата. Някои столове имат удобно място за захващане на облегалката, спомагащо за лесно разместване и движение назад- напред. Тапицираните столове или тези с плътна облегалка се хващат по-трудно и не се местят лесно само с една ръка. За да се мести удобно един стол, той трябва да бъде лек, но без това да е за сметка на здравината му. Декоративните метални пръстени на гърбовете на масивните столове също вършат тази работа и улесняват придвижването. Помислете и за хората, които ще използват стола. Ако на масата седят деца или възрастни хора се уверете, че столовете не са твърде тежки или неудобни за да може да се движат свободно.

трапезни столове

Тапицерия

Рано или късно някои ще разлее нещо по тапицираните столовете. Колко сте готови да се притеснявате за това? Съществуват много комбинации и видове тапицерия за трапезни столове, но основните материали са: изкуствени и естествени кожи, текстилни дамаски и памучни покрития. Избягвайте многослойните тапицерии и такива, които се износват бързо и захабяването им личи визуално. Комбинацията между естествени влакна и изкуствени материи като полиестер е най-добрият вариант за тапициран трапезен стол. Ако предпочитате ефирните и нежни материи изберете стол с подвижни възглавници за седалки, които лесно можете да сменяте и заменяте.

трапезни столове


Свързани продукти