Как да подберем подходящи градински мебели?

11.05.2023


Градинските мебели са основният елемент от изграждането на всяко открито пространство, било то градина, тераса или балкон. Допълнителните градински аксесоари, осветление и декорации за навън могат да допринесат за цялостната визия, но главното впечатление идва от мебелите. В зависимост от наличното пространство, градинските мебели могат да превърнат мястото както в релаксиращ и привлекателен оазис, така и в многофункционално място за отмора. При толкова възможности на пазара, може да се окаже трудно да направите правилния избор. За улеснение, подбрахме няколко основни точки, които да вземете предвид, когато търсите градински мебели.


Устойчивост


Първото нещо, на което трябва да се обърне внимание при градинските мебели, е тяхната устойчивост във времето и метеорологичните условия. Освен ако нямате място, където да прибирате мебелите през зимата, те ще бъдат изложени на природните стихии през цялата година.  Мебелите трябва да могат да издържат както на дъжд, вятър и слънце, така и на ниски температури и натрупване на замърсявания. Потърсете градински мебели, изработени от устойчиви материали, като тиково дърво, алуминий или смола с UV защита. Тези материали са устойчиви на атмосферни влияния и могат да издържат на стихиите, без да избледняват, да се напукват или да ръждясват. Всеки материал изисква специфичен начин на сглобяване и изработка, който влияе на външния вид на градинската мебел.


Стил


По същия начин, по който интериорът отразява личния ви вкус, така и дизайнът на градинските мебели трябва да допълват стила на дома. Ако в дома си сте заложили на естествените материали, то изборът на градински столове от смола или алуминий не би изглеждала като логичен преход, излизайки навън. Обмислете цветовете, формата и материалите на мебелите, както и дали се съчетават с вашите открити площи. Класическите ратанови мебели не биха се съчетали логично с модерна фасада по същия начин, по който модерните алуминиеви градински дивани не биха се вписали в двор във възрожденски стил. 


Комфорт


Основата функция на градинските мебели е да допринасят за тоталния ви релакс и спокойствие. Именно за това не трябва да се правят компромиси с комфорта и функционалността им. Искате вашето външно пространство да бъде удобно и привлекателно място за почивка, затова изберете мебели, които са удобни за продължително седене. Търсете мебели с дебели, удобни възглавници и ергономични конструкции, които поддържат тялото ви.


Поддръжка


Поддръжката е важен фактор, който трябва да се вземе предвид при избора на градински мебели. Някои материали изискват повече внимание от други, така че изберете мебели, които отговарят на начина ви на живот. Мебелите от алуминий и смола се нуждаят само от леко забърсване, докато дървените градински мебели изискват поддръжка със специални масла, за да се запази естественият им вид по-дълго време. Всички възглавници и текстилни елементи трябва да позволяват пране, било то с махащи се калъфи или побиране на целия детайл в пералня. 


Размер


Размерът на градинските мебели е от значение само ако планирате тяхното складиране през зимата или ако пространството ви е ограничено. В случаите, в които мебелите ще се разполагат целогодишно в голям двор, габаритите на мебелите не биха били основен фактор при техния избор. Ако мебелите ще бъдат прибирани на закрито след края на сезона, то фокусирайте търсенето си над стифиращи се столове, маси с прибиращи се плотове и по-компактни решения. Градинските дивани с отделение за съхранение и възможност за разглобяване също помагат за по-компактно складиране. В заключение, изборът на градински мебели изисква внимателното обмисляне на фактори като устойчивост, стил, комфорт, поддръжка и размер, но най-вече – да отговарят на вашия начин на живот. Независимо дали предпочитате модерна, минималистична или по-традиционна визия, портфолиото ни включва градински мебели, които да отговарят на вашите високи изисквания и естетически потребности.

Свързани продукти