Как да подберем правилните трапезни столове?

   


Факторите при избор на столове за трапезарията са много и варират от дом до дом. С малки изключения, трапезната маса е от най-често използваните мебели. На столовете около нея хората ежедневно се събират за закуска, обяд или вечеря, посрещат гости, играят бордови игри, почиват си след тежък работен ден или се наслаждават на първата чаша кафе. Именно за това е важно да определите кой модел трапезен стол най-точно отговаря на вашите нужди и изисквания. Независимо дали планирате да закупите комплект от еднакви столове или да комбинирате различни предложения, всички модели трябва да удобни и функционални. Изготвихме списък от 8 въпроса, на които да си отговорите, преди да изберете трапезни столове:


Поставяте ли комфорта на първо място?


Често фокусът в избора на столове се измества върху техните стил и цветове, оставяйки на заден план комфорта и функционалността. Истина обаче, е че не всичко красиво е и удобно. Как да разберем дали столовете ще са достатъчно комфортни, още докато разглеждаме моделите? Бърз предварителен тест е да преценим, дали ще паснат на помещението, снемайки размерите им:


Габаритни размери

Вземете предвид общата площ на трапезния стол. Най-широката част на столовете стандартно се пада в горния край на подлакътниците, а най-дълбоката – в задния край на облегалката. 


Крайна дълбочина

При някои модели столове, краката стърчат отвъд края на облегалката. Вземете предвид самото оформление на стола и дали краката му няма да пречат на преминаването зад него.


Обща широчина

Столовете с подлакътници са поне с 10-15см по-широки и не са подходящи за малки помещения или разполагане в кухня. Обмислете комбинация с друга версия на модела, без подлакътници.


Площ на седалката

Подлакътниците често отнемат от площта за сядане, за да не станат твърде обемни столовете. Най-добре избягвайте модели със седалки по-тесни от 42см, за да гарантирате удобно сядане. 

Височината на седалката на трапезния стол е относително стандартизирана, но си струва да измерите разстоянието между нея и най-ниската част от плота или механизмите на масата. Свободно пространство от относително 20-30см се счита за достатъчно за комфортно настаняване.


Какви са размерите на трапезната маса?


Докато сме на темата с измерването, много важно е да имате предвид размерите отвътре на трапезната маса. Столовете трябва безпроблемно да се прибират между краката и под плота ѝ, за да може да освободите място, когато не използвате масата. Измерете вътрешното разстояние от крак до крак и се уверете, че можете да съберете предвидения брой столове. Хубаво е да имате поне 3-4 сантиметра между подлакътниците на столовете и най-ниската точка на плота, за да си гарантирате, че няма да го опирате при подреждане. Също е важно да предвидите типа на разтегателния механизъм на масата. Някой модели трапезни маси със стъклени плотове имат външен механизъм, който стърчи под плота и може да се опира в подлакътниците на стола. Масите с централен или нестандартен крак са строго специфични, от гледна точка на подреждане на столовете под плота им, но следват същата логика за височина и пространство отдолу.


Удобна ли е облегалката?


Облегалката на трапезния стол е толкова важна, колкото и седалката. Столовете с равна облегалка, изправена под 90 градуса може да изглеждат сдържано и официално, но не предоставят необходимата опора за многочасово гости или почивка на масата. Моделите столове със силно изразен овал на облегалката изглеждат страхотно, но увеличената им дълбочина не позволява да сте напълно облегнати, докато се храните. Овалните облегалки типично са по-ниски и не предлагат достатъчна поддръжка на гърба, при продължително седене. Поради липсата на опора, столовете с ниски облегалки не се препоръчват за хора с проблеми в кръста или гърба.


Отговаря ли трапезарията на начина ви на живот?


Оформлението на дома е отражение на нашето ежедневие и трапезарията не е изключение. Когато избирате столове, вземете предвид начина си на живот, като си зададете следните въпроси: Често ли каните гости? Колко продължителни са събиранията? Обикновено на масата ли протичат или предпочитате по-лежерно настаняване, като на дивани? Изборът ви на трапезни столове трябва да отразява как и колко често се използват те. 


Столове с ниски облегалки

Моделите столове с ниски облегалки са удобни за по-кратки събития, не заемат много място и визуално освобождават помещението.


Столове с високи облегалки

Високите облегалки изглеждат по-официално и придават по-стабилна опора на гърба, което ги прави подходящи за по-дълги събирания. 


Трапезни кресла

Столовете с широките и изнесени навън подлакътници заемат много място и изискват по-големи помещения, но предлагат ненадминат комфорт. 


Нестандартни столове

Моделите столове, които се въртят, люлеят или разтягат са функционални и изглеждат добре, но не са подходящи за използване около трапезна маса.

В зависимост от ситуацията и начина ви на живот, трапезната маса може се използва и за работа на лаптоп, значително увеличавайки времето, което прекарвате на стола. Ако сте свикнали често да се местите с компютъра, работите от вкъщи, предвидете как най-удобно да се разположите и на трапезната маса.


Само еднакви столове ли искате?


Както споменахме по-нагоре, покупката само на еднакви трапезни столове не е грешка, но не пречи и да внесем малко разнообразие. Подборът на различни цветове или модели столове ще внесе усещане за динамика в трапезарията. Трикът е фиксиране на обща тема в дизайна или материалите, която всички столове да следват:


Един модел стол, различни версии

Някой модели се предлагат във варианти с различно оформление, като без подлакътници, по-висока облегалка, отвор на гърба или чисто декоративна разлика в шефовете.  


Сходни детайли, но контрастна визия

Заложете на столове с близка форма на седалката, краката, облегалката или материали, за да запазите общата визия на трапезата. Не се спирайте на крайно различни модели.


Същата тапицерия, различни модели

Ако столовете са различни, но тапицерията им е еднаква, тя ще отвлече вниманието от дизайна, оставяйки усещане за хомогенен дизайн. Формата на моделите няма да прави директно впечатление, но гарантирано ще разчупи излъчването на помещението.


Същият модел стол, различни цветове

Ако вече сте избралия своя стол и не желаете да смесвате моделите, обмислете поръчката на няколко броя в различен цвят. Така ще запазите визията на трапезарията и по логичен начин ще добавите още един цвят в композицията си.


Лесно ли се разместват столовете?


Късметлии са малцината, които имат място за складиране на допълнителните столове. Трапезните столове около масата винаги са повече от живущите в дома. Това означава, че през по-голямата част от времето, не всички столове са заети и само заемат място. Ако пространството в останалата част от дома го позволява, обмислете използването им и за други цели, когато не посрещате гости. Добри места за това са пред тоалетката, била тя в коридора или спалнята, в домашния офис или детската стая като допълнителен стол. Обособяването на кът за четене или отмора, използвайки трапезни столове, също би разпръснало столовете из дома или помещението. Ако планирате често разместване на трапезните столове, обмислете техните дизайн и материали. Освен ако нямат монтирана дръжка на гърба, обемните столове с плътни облегалки и подлакътници нямат удобно място за захващане, често тежат повече и са трудни за преместване. Моделите с отвор на гърба или ефирни подлакътници се местят лесно и цялостно придават по-лек вид на трапезарията.


Каква е формата на краката на столовете?


Освен за здравината и визията на стола, краката на стола са определящи и за мястото, което той заема. Моделите със силно изнесени назад крака са изключително стабилни и изглеждат страхотно в големи помещения, но биха се пречкали в по-малки трапезарии. Ако планирате да разположите голям килим под масата, то краката на столовете трябва да могат да се движат безпроблемно по него. Моделите с изтънени към края крака могат да се заплетат в килима, за което предлагаме да обмислите краката тип „шейна“, показани горе. Нестандартните основи за столове, като централен крак, стигащ до земята тапициран калъф или крака, събиращи се в една точка под седалката, оставят малко място под стола и може да не са еднакво удобни за всеки.


Лесно ли ще се поддържат столовете?


Материалът на стола е толкова определящ за поддържката на стола, колкото и за неговото излъчване. Започвайки от краката и основата, те най-често могат да бъдат изработени от метал, дърво или пластмаса. Металът е изключително издръжлив, но боята му все пак може да се нарани от често пресрещане с останалите столове или краката на масата. Дървото променя цвета си и може по-лесно да се нарани, но подлежи и на реставрация. Пластмасата се среща рядко и не изисква поддръжка, но налага столът да се използва на място без пряка слънчева светлина. Тапицерията на трапезните столове е това, което най-силно влияе на избора ни и е хубаво да предвидим следните фактори: 


Столове с кожена тапицерия

Естествените материали като кожа, дърво и ратан променят вида си с времето, образувайки благородна патина или потъмнявайки. За това те трябва да се третират със специализирани препарати, за да се предпазят и удължи живота им.


Столове с текстилна дамаска

Текстилните тапицерии варират като издръжливост и степен на зацапване. Красивите кадифени текстили се почистват по-трудно от някои плетени модели. Модерните дамаски са лесни за почистване и са високоустойчиви на механични наранявания. 


Столове с частична тапицерия

Ако имате деца или домашни любимци, може да очаквате висока степен на износване и често почистване. За тези домове препоръчваме столове с минимално количество тапицирани зони.


Столове с махащи се седалки

Моделите столове с махащи се седалкови възглавници или калъфи, които се махат с копчета или цип са осезаемо по-лесни за поддръжка, защото могат да се перат в пералня. Разбира се, това не са всички фактори, който можете вземете предвид в избора на трапезни столове. Крайният подбор зависи изцяло от вашите предпочитания, стилът на помещението и търсения ефект при комбинацията на цветове и материали. За да придобиете максимално добра представа за избраните столове, заповядайте в някой от шоурумите ни в София, Пловдив или Бургас. На място можете да разгледате мостри на тапицерии и материали за основи, отбрана селекция от мострени столове.


Всички маси и столове, показани в статията, са част от продуктовата листа на Esteta Interiori.

Свързани продукти