Как да разположим два дивана във всекидневната?

03.10.2022г.


Ако разполагате с голяма всекидневна, но не сте почитатели на обемните ъглови дивани, то обмислете възможността да изпълните ниското сядане с два или повече по-малки дивана. Обширните модулни дивани могат неограничено да растат, успешно изпълвайки пространството в стаята, но наличието на толкова голяма единична мебел е трудно за балансиране, визуално. Залагането на два дивана в хола е функционално решение за помещаване на повече хора, но аранжирането им не винаги е лесно. В настоящата статия отбрахме няколко начина, по които можете да изпълните пространството във всекидневната, залагайки на по-малки дивани.


Срещуположни, еднакви дивани

 

Срещуположно разположените дивани са класически и елегантен способ за изграждане на уютен кът за отмора или посрещане на гости, който по естествен начин подканва към комуникация. Нарушете симетрията, добавяйки кръгла маса между диваните, висяща лампа по средата, стилен лампион или допълнително кресло. Разчупеното разположение е в основата на балансирания дизайн. Примерът от горе комбинира два еднакви дивана с ниска масичка за кафе, обединени от голям килим, с което се изгражда автономно пространство за посрещане на гости или релакс.


Дивани под ъгъл

 

Ако аранжирате всекидневна с отворен план и мястото го позволява – обмислете обособяването на автономен кът с ниско сядане, разположен с гръб към помещението. Ефектът на визуално отделяне може да се постигне, разполагайки два дивана под ъгъл, обединени от голям килим, както на снимката горе. Двойният диван от примера е разделен на два релакс модула, свързани с ракла с голям плот, за да не се спира навлизането на естествена светлина във всекидневната. Когато разполагате диваните под ъгъл, обмислете с какво можете да балансирате композицията. Добавянето на малка помощна маса, висок лампион или цвете са добри възможности.


Смесете стиловете

 

Ако искате да изградите по-нестандартна композиция, обмислете залагането на напълно различни меки мебели. Това може да се постигне с комбинирането ъглов диван с кресло, двоен с троен диван или троен диван с отделна лежанка. Ако целта е да изградите единна, но разчупена визия – комбинацията на различни по размер и форма дивани би изисквала да са изработени в еднаква тапицерия. Аналогичен ефект можете да постигнете, ако заложите на еднакви дивани, но в различна дамаска. Функционално решение, постижимо само с модулни дивани, е предвиждането на разместване и употребата на отделните елементи, като самостоятелни мебели. Такъв е и примерът от горе: големият ъглов диван позволява отделяне на лежанката и свободно преаранжиране на всекидневната.


Използвайте еднакви дивани

 

Заложете на сигурно, разполагайки два еднакви дивана в хола, независимо от подредбата. Ако ги разположите под ъгъл, ще създават усещане за голям ъглов диван, а срещуположно – за самостоятелен и симетричен кът. Ако диваните са разположени централно на помещението, оставете място за преминаване между тях. Обмислете разполагане на помощна маса и стилен лампион между диваните, ако се падат в ъгъл или до стена. Примерът от снимката показва комбинация на два двойни дивана с табуретка в тон, която може да послужи и като лежанка.  


Разположете диваните централно

 

Изградете самостоятелен кът, разполагайки диваните по средата на помещението. Този тип подредби са присъщи за всекидневни, в които пространството позволява зониране, според предназначението на мебелите. Диванът най-често се разполага с гръб към трапезната маса или кухнята, следвайки общата посока на обзавеждането. Фокусната точка, към която са ориентирани ниското и високото сядане в хола може да бъде телевизор, камина или големи прозорци, а защо не и произведение на изкуството? Примерът от снимката горе показва комбинация, при която ъглов диван е обърнат с гръб към кухнята и трапезарията, а срещуположният двоен диван е ориентиран навътре към помещението. 


Персонализирайте диваните

 

Най-важният елемент при покупката на диван е той да отговаря на вашите нужди и начин на живот. За това предлагаме внимателно да обмислите динамиката на дома, преди да преминете към конфигуриране на модулен диван. Ако посрещате гости основно на трапезната маса и рядко се застоявате пред телевизора, обемният ъглов диван може да не е за вас. Примерът от снимката залага на комбинация от два релакс механизма с бар, снабден с ракла и поставки за чаши. Конкретната композиция предвижда чести събирания за гледане на телевизия и дълги маратони на конзолни игри, както позволява и цялостно разместване на диваните. Адаптирайте дивана към вашия начин на живот, а не обратното. 


Нарушете симетрията в хола

 

На пръв поглед, симетричната подредба на мебели и дивани във всекидневната може да изглежда като правилния подход, но рискувате крайният резултат да има излъчването на стая в стаята. Аранжирането на големи, правоъгълни елементи, като дивани, под 90⁰ или дори срещуположно изглежда подредено, но се нуждае от допълнително разчупване. Добавете кръгли холни и помощни маси на различни нива, цветя и осветителни тела към диваните, за да балансирате геометрията на помещението. Примерът от горе комбинира троен с двоен диван и самостоятелна лежанка, обиколени от различно високи маси и цветя. Резултатът е естетично издържана и разчупена композиция с естествена динамика.


Комбинирайте дивана с кресло

 

В зависимост от наличното пространство и ако начинът ви на живот го позволява, обмислете разполагането на прав диван с кресло, вместо голям ъглов диван. Креслото позволява разместване в помещението, а разделянето на меката мебел на по-малки части визуално ще освободи пространство в хола. Комбинацията от диван и кресло е полезна и при аранжирането на преходни всекидневни или стаи с нестандартни форми. Надолу демонстрираме няколко начина, по които можете да комбинирате диван с кресло:


Самостоятелен елемент от модулна система, използван като фотьойл без подлакътници – колекция Idylla


Троен диван и кресло, изпълнени в различни тапицерии, обединени от цвета на възглавниците – колекция Forly


Троен диван и кресло, изработени в еднаква тапицерия, за изграждане на единна визия в хола – колекция Nova


Ъглов диван и кресло от различни колекции, но изработени в еднаква тапицерия – колекции Axel и Nicea

Всеки дом е автономен казус, чието правилно аранжиране зависи изцяло от вас. Разположението на диваните, техните размери, функции и визия трябва да отразяват вашия начин на живот. С модулните предложения дивани на Gala Collezione имате почти пълна свобода в планирането на пространството и персонализиране на меката мебел.


Използвани изображения в статията: 

Избрани модели дивани на Gala Collezione. Научете повече тук: Мека мебел

Проекти на студио Esteta Design. Разгледайте проектите тук: Интериорни проекти


Свързани продукти