Какво означава IP стандартът на лампите?

26.09.2022г.


Лампите, както всеки друг електроуред, притежават рейтинг по IP стандарт, показващ тяхната устойчивост на влага и пропускливост на дребни частици. Спецификацията IP е съкращение на Ingress Protection, буквално означаващо „защита от проникване“. Последващите цифри, като IP20 или IP64, показват устойчивостта на устройството, разделена в категории. Лампите, разбира се, трябва да отговарят на широка гама изисквания, за да получат съответната IP степен и за да са безопасни за употреба у дома или на открито.


Какво показват числата в IP стандарта на лампите?


Числата, следващи абревиатурата IP винаги са две и символизират нивото на защита на електрониката, подвижни елементи и окабеляване в лампата, както и извода ѝ към мрежата. Първото число показва нивото на защита от проникване на предмети и дребни частици в лампата, а с нарастване на степента – фин прах и дори въздух. Второто число определя влагозащитеността на осветителното тяло. И в двата случая, по-високата стойност означава по-добра степен на защита на лампата. В следващите два параграфа, обръщаме специално внимание на всички степени на IP защита на осветителните тела.


Първа цифра от IP: Защита от предмети 


Първата цифра от IP стандарта отговаря на защитата от проникване на външни тела в лампите. Колкото по-голяма е цифрата, толкова по-защитено е осветителното тяло от предмети, фини частици или прах. Лампите с висока защита от проникване на дребни частици най-често се използват в банята, на балкони и тераси или в производствени помещения. Степени на IP стандарт при лампите:

 • IP0 – Без информация или без защита от проникване на външни тела. Често означаван с Х, вместо с 0. Лампите с IP0 са изключително редки и потенциално опасни за употреба;
 • IP1X - Защита от големи предмети с диаметър до 50мм, като ръка или случайно падащи предмети, но не срещу умишлен достъп в лампата;
 • IP2X – Най-често срещаният IP стандарт на пазара, предпазващ лампата от обекти, не по-къси от 80мм или по-тесни от 12мм, като пръсти, отвертка или пирон;
 • IP3X – Стандарт, предпазващ лампата от инструменти и дребни предмети, с диаметър не по-малък от 2.5мм;
 • IP4X – Защита от дребни тела, не по-малки от 1мм, като жици, карфици, клечки, насекоми и други инвазивни тела;
 • IP5X – Частична защита от прах, който би могъл да навреди на работата на лампата;
 • IP6X – Пълна защита от прах и фини частици. Защитата на лампата включва вакуумно запечатване, подложено на продължително тестване. 


Втора цифра от IP: Защита от влага


Втората цифра от IP стандарта отговаря на влагоустойчивостта на лампата. Колкото по-висока е тя, толкова повече осветителното тяло би издържало на влага, директно обливане или дори продължително потапяне. Лампите със средна влагозащитеност могат да се използват в банята или градината, а тези с най-висока степен – за вътрешно осветяване на басейни или професионална дейност. Степени на IP стандарт при лампите:

 • IPX0 – Осветителните тела със стандарт 0 нямат никаква устойчивост на влага. Повечето интериорни лампи отговарят на IP20, което позволява употребата им във всички помещения, освен банята или на открито. Стандарт 0 също може да се означи и с Х, ако не е подадена информация за устойчивост.
 • IPX1 – Минимална форма на защита от вертикално падащи капки, като от кондензация. Лампата няма да се повреди или прекъсне работа, докато е монтирана в предвидената си, най-често изправена, позиция;
 • IPX2 – Защита на лампата от пръски и падащи капки, падащи с до 15° отклонение от вертикално;
 • IPX3 - Защитеност от падащи капки и пръски, падащи с до 60° отклонение от вертикала, спрямо лампата;
 • IPX4 – Пълна защита от пръскане от всички страни, тествано със струя с променлив дебит за период от 10 минути, без последствия за лампата;
 • IPX5 – Защита на лампата от струи с ниско налягане от всички страни, без последствия или спиране на работа;
 • IPX6 – Пълна защита на лампата от пръскане от всички страни, тествано със струи под високо налягане.
 • IPX7 – Защита от потапяне на лампата до 30 минути, на дълбочина между 15см и 100см с ограничено проникване на вода, без последствия.
 • IPX8 – Защита на осветителното тяло от продължителни потапяния под голямо налягане. Производителят на лампата, обявил продукт с IP над Х7, трябва да предостави спецификация както на тестовете си, така и на страничните фактори, като температура, подводни течения, дълбочина и измервателно оборудване. 
 • IPX9 - (K): Най-високият IP стандарт за влагоустойчивост гарантира издръжливост на строй под високо налягане, като пароструйно почистване на лампата, при което температурното разширение на метала няма да доведе до загуба на устойчивост. Този стандарт се среща основно при специализирана техника и професионални превозни средства, отговарящи на специфичен ISO стандарт - ISO20653:2013 


Лампи с какъв IP стандарт да избера за банята?


Осветлението в банята трябва да е съобразено с мястото на монтаж, увеличавайки степента на защита, с доближаване до източници на течаща вода. С оглед възможността за натрупване на конденз по тавана, препоръчваме спотове и таванни лампи с минимум IP44. Плътният монтаж на осветлението би предотвратил и преминаването на влага нагоре към окачения таван. Стенните лампи в банята са подложени както на странични пръски, така и на стичане на вода по стените, което налага употребата на минимум IP65. За осветителните тела и LED ленти в непосредствена близост до душове и вани, препоръчваме степен на защита IP67, както и захранването им на 12V. Високият IP стандарт на лампите би позволил трайно обливане и дори потапяне. Независимо от споменатите по-горе степени на защита, ако планирате пароструйно почистване на банята, то всички лампи трябва да отговарят минимум на IP65.


Лампи с какъв IP стандарт да избера за градината?


Лампите в градината трябва да са високоустойчиви както на атмосферните условия, така и на прах, насекоми и натрупвания на замърсявания. Препоръчваме залагането на таванни и стенни лампи с минимум IP44, дори ако се монтират под козирка или еркер. За осветление близо до земята или на открито, като градински лампиони, прожектори или декоративни спотове, препоръчваме IP54 до IP65. Увеличената защита предвижда топящи се снегове и натрупване на вода. Осветяването на пътеки, стъпала и тревни площи с лампи за вграждане изисква най-висока степен на защита, като IP67. Тези осветителните тела могат да останат под вода или натрупване замърсявания за дълги периоди от време.Всички останали лампи в дома могат безпроблемно да отговарят на класическия IP20. Вграденото осветлените в кухнята също може да бъде заложено с по-висока влагоустойчивост, като допълнителна застраховка от аварии. Разгледайте предложенията ни осветителни тела с висока устойчивост и влагозащитеност:


Към лампите за баня

Лампи за баня

Към градинските лампи

Градински лампи

Пълната гама от каталози за лампи можете да разгледате тук: Каталози осветителни тела

Свързани продукти