Какво трябва да знаем за покривалата за градински мебели?

   


Градинските мебели са устойчиви на климатичните промени, температурните колебания и дори UV лъчите, но не са неунищожими. Целогодишното и директно излагане на атмосферни условия, натрупването на замърсявания, вода и боклуци може трайно да нарани, деформира или обезцвети мебелите. Градинските комплекти се използват само през няколко месеца от годината, след което времето става неблагоприятно за престой на открито. Най-доброто решение за есента и зимата, ако нямате възможност да приберете мебелите на закрито, е употребата на покривало за градински мебели. 


От какво трябва да е изработено покривалото за градински мебели?


На пазара са налични множество решения за покриване на мебелите в градината или на терасата. Изработени са от PVC, винил, брезент или дори дебел найлон. Общото между всички тези материали, е че не дишат, а задържат влагата и могат да навредят повече, от колкото помагат, в дългосрочен план. Покривалата компенсират за това със специални отвори за проветрение, през които обаче могат да влезнат влага и замърсявания. Холандската компания AeroCover предлага модерна алтернатива на класическите покривала, изработена от висококачествен ripstop полиестер, комбиниран с патентованата им AeroCover® мембрана. Градинските им покривала са дишащи, водоустойчиви и издръжливи на трайни зацапвания. 


Защо покривалата от ripstop полиестер са по-доброто решение?


Покривалата за градински мебели, изработени от модерния ripstop полиестер, се отличават от алтернативите на пазара с висока устойчивост и пропускливост на въздух. Патентованата AeroCover® мембрана изтласква влагата навън, докато предпазва от проникването на вода и замърсявания навътре. За разлика от виниловите и PVC покривала за мебели, предложенията на AeroCover запазват своята гъвкавост и устойчивост, дори при минусови температури. Те са много по леки и гъвкави, както и изискват значително по-малко място за съхранение. Ripstop покривалата пристигат в компактни чанти, изработени от същия устойчив материал. Независимо от изработката на покривалото за градински мебели, цветът му ще избелее от слънцето след време. При предложенията от ripstop полиестер, изсветляването би отнело повече време, а и това няма да доведе до изтъняване, нарушаване свойствата на покривалото или по-лесно прокъсване, при опън.


Как правилно да разположим покривало за градински мебели?


На пръв поглед, покриването на мебелите в градината изглежда проста задача, но има важни фактори, които трябва да се вземат предвид. С оглед добрата вентилация, извеждането на влагата и удължаване живота на градинските ви мебели, следвайте основните съвети за през зимата:

  • Не отпускайте покривалото плътно до земята - винаги оставяйте пространство, за циркулация на въздух.
  • Никога не постилайте покривалото директно върху плота на маса или друга плоска повърхност. Оставете ясно изразена, най-висока точка на покривалото за градински мебели, за да се оттичат дъждовната вода или разтапящият се сняг. Събирането на вода върху покривалото може да доведе до гниене, както и да натежи на мебелите. AeroCover предлагат набор от аксесоари за правилното дистанциране и опъване на покривалото. 
  • Не оставяйте възглавниците на градинските мебели навън за през зимата, дори под покривалото. Най-доброто решение за тяхното съхранение е някъде на закрито.
  • За да предотвратите развиването на мухъл, изперете калъфките на възглавниците и се уверете, че са напълно сухи, преди да ги приберете.
  • Ако нямате възможност да приберете възглавниците, то приберете само калъфките им, а самите седалки и облегалки отделете в специализираната за това чанта. При подредба, имайте предвид, че циповете на покривалата не са водонепропускливи и чантата трябва да се разположи под маса или диван, за допълнителна защита.


Как правилно да снемем размери за покривало за градински мебели?


Правилният размер на покривалото за мебели е от изключителна важност, за тяхната функционалност. Ако е твърде голямо, покривалото ще увисне, в следствие на което ще събира вода. Ако покривалото за мебели е твърде малко, някой зони биха се разтеглили и деформирали от напрежението, необходимо да покрие мебелите. При снемане на размери, единствените величини, които трябва да вземете предвид са крайните габарити на цялата композиция мебели. Приберете мебелите възможно най-плътно, без да рискувате нестабилност на композицията, подреждайки ги по нетипичен за използването им начин. Избягвайте прекомерното струпване на мебели един върху друг, за да предотвратите евентуално срутване при силен вятър или натрупване на сняг. За обща височина при всички комплекти мебели вземаме най-високата точка на композицията. Изключение правят градинските маси, в чиято среда е издигнат чадър – в тези случаи, масите и чадъра трябва да се съхраняват самостоятелно и с отделни покривала. 

Как да изберем правилното покривало за мебели?


Покривалата за градински мебели на Aerocover се произвеждат в множество форми и размери, за да могат да покрият максимално голям набор от мебели. Ако не намерите точните, за вашата композиция, размери на покривало за градински мебели, препоръчваме да вземете най-близкия по-голям модел, но не с повече от 20см във величина. Покривалата позволяват известно напасване към размер, когато се използват в комбинация с аксесоарите за пристягане и опъване на Aerocover. Възможно е покривало, предвидено за барбекю или градинска кухня да пасне по-точно на вашата пейка или градинска маса – разгледайте и останалите категории в каталога: 


Как да разположим градинските мебели, преди да ги покрием?


Добрата подредба на мебелите е важна, както за снемане на размерите им за покривало, така и за тяхната устойчивост на атмосферните условия през есента и зимата. След като веднъж закупите покривало за мебели, съобразено с конкретни габарити, то ежегодно ще трябва да ги подреждате по този начин. Ако композицията ви е с нестандартни форми или пропорции, препоръчваме да заснемете или начертаете подредбата, за следващите пъти. Различните типове мебели имат специфични изисквания за съхранение:


Покривала за градински столове

Стифиращите се столове и шезлонги могат да бъдат покрити наведнъж, но проверете дали цялата композиция не се развива под ъгъл, след натрупване. В такъв случай, вземете предвид общите габарити, а не тези на единичен градински мебел.


Покривала за градински дивани

Правите градински дивани и пейки имат прости пропорции. Ъгловите градински дивани могат да бъдат съхранявани по два начина: с едно, общо покривало или разделени на два или повече сегмента, всеки под самостоятелно покривало. 


Покривала за градински маси

Трапезните маси позволяват прибиране на столове и табуретки под тях. Измерете дължината и широчината на целия сет, вземайки предвид кой мебел стърчи най-много. Често задните крака на столовете стърчат повече от облегалките.


Покривала за градински чадъри

Градинските люлки и чадъри се покриват в прибрано и изправено положение. За улеснение, покривалата за чадъри включват щека от фибостъкло, с която да достигнете върха им, елиминирайки нуждата от стълба, при монтаж.


Покривала за градински люлки и хамаци

Покривалата за хамаци и люлки не стигат до земята и оставят голям отвор за циркулация на въздух в основата. Повечето модели люлки имат естествена най-висока точка и рядко се нуждаят от допълнително опъване на покривалото.


Покривала за чадъри със страничен крак

Градинските чадъри с изместен встрани крак изискват по-голямо покривало, което да може да обхване целия им обем. Моделите, при които рамото не се прибира до основата, могат да се пристегнат с въже, за да се ограничи движението им.


Как да опънем покривалото за градински мебели?


Покривалата за градински мебели на Aerocover идват с няколко вградени решения за качествено и надеждно опъване, както и с набор от допълнителни аксесоари. Правилната комбинация и разположение на аксесоарите може значително да подобри представянето на покривалото за мебели.


Шнур със стопер

Всички покривала са прошнуровани в подгъва на основния си отвор. Шнуровете са предвидени да се захващат за краката на градинските мебели.


Усилени дръжки

Калъфите за съхранение на градински възглавници идват с подсилени шевове и двойни ширити, за по-надеждно преместване и съхранение.


Тежести за опъване

Набор от баластни торби за пясък, изработени от ripstop полиестер. Тежестите се закачат с щипки за покривалото и служат за опъване и насочване потока вода.


Повдигащ пилон

Малък и стабилен пилон, повдигащ нивото на покривалото, за да се осигури необходимият наклон, за оттичане на водата при дъжд или разтапянето на снега. Покривалата за градински мебели удължават живота им, предпазвайки ги от атмосферните условия и набезите на слънцето през месеците, в които не се използват. Изборът на правилното покривало може отложи нуждата от реставрация или подмяна на градински мебели с години. Марката Aerocover предлага едни от най-модерните и функционални предложения покривала за мебели на пазара, отличаващи се с европейски дизайн и стилна визия.

Свързани продукти