Модерната баня

През последното десетилетие баните се настаниха на върха в света на интериорния дизайн и обзавеждането за дома. Превърнаха се в изискани и луксозни домашни светилища, където можем да избегнем натиска на съвременния живот. Тази тенденция ще се утвърди още повече през 2019 година. Когато става въпрос за дизайн на банята, наблягаме на спокойни пространства, заобиколени от естествен дървен материал, камък и светлина. Вдъхновение, в банята намираме и от различни спа аксесоари и допълнителни изживявания.

Технологията също се промъква в актуалните тенденции за баня през 2019. Най-важното обаче е, че възникващите тенденции са вдъхновяващи в своето разнообразие, което ни дава много свежи и нови материали, цветове и продукти, с които може да се експериментира.

Esteta Interiori събра за вас няколко от най-интересните дизайнерски предложения и съвети за модерна баня. Насладете се на лукс, комфорт и екстри като в спа център в собствения си дом.

Огледалото

Нашите разсъждения никога не са били толкова красиви. Традиционният шкаф за баня остава в миналото, тъй като дизайнерите превръщат огледалото за баня в произведение на изкуството, правейки го нова фокусна точка на пространството. Вдъхновение от скандинавския стил, кръгли форми, с фини рамки, водят пътя в световния дизайн.

Също така виждаме все по-голям брой огледала с дървени рамки, вградени в стената с интегриран отворен рафт. Вградените огледала осигуряват елегантна, рационална естетика, особено когато са завършени с комбинация от осветление и различни функционалности.


Фантастично осветление 

Осветлението се превърна във важен фактор в дизайна на банята, до голяма степен благодарение на появата на LED технологията. Вместо единична светлина, осветлението е наслоено и зонирано в стаята, за да създаде атмосфера, да определи различните зони и да подчертае интересни детайли. Помислете за светлинните сензори за движение, монтирани на нивото на пода, и светещите светодиодни ленти, скрити в декоративни стени или поставени под прозорците. Или пък се насладете на цветно осветление с настроение, контролирано чрез смартфон.

Добавете вкус към личността на банята с декоративна, стратегически поставена висяща лампа. За максимално въздействие и за създаване на меко осветление около вас, закачете комплект от висящи осветителни тела на нивото на очите. 

Съвет: Когато избирате осветление за вашата баня, уверете се, че е достатъчно сертифицирано и съответстващо на световните стандарти. За баните винаги избирайте водоустойчиви осветителни тела, които могат да издържат на излагане на пара и влага, и се уверете, че са закачени далеч от пряк контакт с вода.


Места за съхранение

Скриването на всичко в шкафовете остава в миналото. Тази година ще поставяме всички предмети, продукти и аксесоари в банята на открито. Покажете индивидуалния си стил на видимо място. Например кърпи, красиви саксии и декоративни кутии и бутилки. 

Отворените рафтове създават усещане за лекота и пространство в банята. Тази тенденция се характеризира с нарастващото предпочитание към специално проектирани, монтирани на стена или плаващи, открити рафтове.


Интелигентни бани

Докато всички ние се стремим да създадем красива баня, ние все още сме твърдо фокусирани върху функционалността на продукта. Но вместо да се фокусираме върху естетиката или функцията, трябва тези два елемента да се съберат, за да разкрият един нов свят на интелигентни бани.

Говорим за интелигентни, активирани с сензор тоалетни с функционалност за самопочистване, отоплители за сядане или светлини, като интелигентната тоалетна Roca In-Wash Inspira и високотехнологични душове с възможност за настройка на водата.

Други технологични продукти за баня, проектирани да се наслаждавате на следващо ниво, включват сензорни огледала с вградени високоговорители и USB портове, с индивидуални настройки, докато сте в зоната на банята. Модерните предложения включвати и електронни огледала с LED часовници и разнообразни функционалности.


Спа усещане

Тенденцията за дневната спа зона, движена от фокус върху уелнес здравето на тялото и душата, продължава да се засилва през 2019 година. Банята, вдъхновена от спа центъра, като „лично отстъпление с усещане за удоволствие - истинско място за бягство“. 

Спа стилът се завърта около ваната. Нищо не говори така за лукс, както огромна свободно стояща вана. Създайте спокойна атмосфера с облицовки с голям формат, от пода до тавана, създадени от тактилни материали като камък, усъвършенстван бетон и дървен материал. 

Съвет: Монтирането на ваната на малка платформа ще добави още едно измерение към вашата баня и ще определи зоната за къпане.

Ако имате ограничено пространство на помещението, не забравяйте, че удобството се превръща и в лукс: включвания като дъждовен душ, подово отопление и отопляеми хавлиени решетки ще превърнат баналното в красиво. И не забравяйте да включите място, където да закачите дрехите си и няколко ароматни свещи.


Скъпоценни метали

През 2019 г. метали, с рустикално розово злато, месинг и хром, намират място във всички съвременни бани. Според последните проучвания, хромът е предпочитаното покритие за тапи и аксесоари.

Подходящите съдове също добавят автентичност към декора на банята: хромираният или оребреният хром отговарят на съвременния стил. Металните покрития мигрират към всички части на банята.


Разнообразие от избрани модели, мостри и инсталирани системи за баня можете да разгледате в шоурума ни за баня и кухня в София на Околовръстен път 142.


Свързани продукти