Най-горещите тенденции в интериорния дизайн от цял свят

Смели, елегантни и устойчиви

От Сингапур до Стокхолм и от Милано до Ню Йорк, светът е дизайн. Екипът на Esteta Interiori събра за Вас най-интересните и актуални тенденции в интериорния дизайн, представени на някой от най-големите изложения в световен мащаб. 

Разгледахме голямата картина в света на дизайна и събрахме интериорните тенденции, които завладяха дизайна през 2019 година. Направихме анализ на темите, за които говорят световните дизайнери от Копенхаген до Лас Вегас.

Пригответе се за смел дизайн, ориентиран към човека и технологията, базиращ се на устойчивост.Цвят

Топли червени цветове, земни нюанси и рустикални покрития - противоположностите се привличат. Тази година популярните цветове варират от тъмно сини и черни през червени и бордо до земни тонове и бежово. Забелязва се и по-голямо наличие на жълто и зелено, напомнящо гора. 
През 2019 се наблюдава изместване на сивите палитри, залегнали в интериора от няколко години. По-смели нюанси, избутват сивите тонове в обзавеждането. Някои дизайнери обявяват това явление като „краят на сивия диван“. Бежовата тапицерия беше преобладаваща на изложенията в Германия (Heimtextil във Франкфурт, Domotex в Хановер, и Международният панаир за мебели в Кьолн). В световен мащаб бежовото се завръща и започва да замества по-хладните бели и сиви тонове, които доскоро царуваха.Повече е… повече

Минимализмът определено има успех, но тази година е за максимализма. Шарките и смелите текстури бяха задължителен елемент на всички изложения. Цвят върху цвят, текстура върху текстура, смел дизайн и цветно настроение, лъха от съвременните интериори.Пътуване във времето

Тази година дизайнерите се обърнаха към миналото за творчески идеи. Винтидж стила и ретро културата се превъплъщават в съвременни материали форми, преосмисляйки дизайна в 21 век. Влиянието на 20-те години, включително черно-златни комбинации, овални форми и месинг се забелязваше значително от произведенията из изложбените зали. Няма съмнение, че тази тенденция е една от водещите в дизайна.Betahaus.

Между овалните ретро форми, място намираха и геометричните дизайни. Дори на изложението в Милано (Salone del Mobile) те доминираха значително. Смелите цветове, геометричните форми и многото функционалности в обзавеждането, предлагащи стила бяха на почит. Няма да е максимализъм и без 80-те. На Salone del Mobile, на изложението за мебели и осветление в Стокхолм и на Casa Décor, 80-те години на миналия век се върнаха с по-голяма сила.Вкарване на природата у дома

Тази година тенденцията природата да навлиза все повече на закрито продължава, дори се засилва. Ботаническото вдъхновение е очевидно отразено в дизайна и материалите, а самите растения са интегрирани в голяма част от текстурите и мебелите. Флоралните модели продължават да бъдат желани и бяха изместени само на изложението Formex, от щампи с графична естетика и вдъхновени от градска среда.

Естествените материали като дърво и ратан продължават да са търсени и желани, появявайки се навсякъде от Maison et Objet в Париж и Стокхолмското изложение за мебели и осветление през Международния панаир за обзавеждане в Сингапур и  Международния панаир за съвременни мебели.

На изложенията в Лас Вегас “The International Surface Event” и „Kitchen and bath Industry Show“ производителите на плочки и облицовки също демонстрираха влиянието на природата в интериора с плочки с дървесна, мраморна и каменна визия. На испанското изложение Cevisama във Валенсия, на почит бяха покритията от дървен материал, дори модулите за плочки и гранитогрес, имитиращ паркет.

Осветителните тела направиха впечатление на Euroluce в Милано, грабвайки вниманието с дизайн свързващ осветление и саксии с естествени растения в едно. 

Зелени стени се извиха на Международния панаир на мебелите в Сингапур и на Международния панаир на съвременните мебели в Ню Йорк.Нови технологии, максимален комфорт

Технологичните иновации са една от основните атракции на изложенията за дизайн. Тази година технологията наблегна на човешкия елемент, с вълнуващи иновации, които приспособяват космическо изживяване към личните желания и навици - обслужвайки човешкия комфорт, като същевременно добавят нотка лукс. 

Осветлението, насочено към човека беше основна тема на няколко изложения. Лампите, интегрирани с Bluetooth и високоговорители, привлякоха интереса в Acetech (Хайдерабад). Wi-Fi LED интеграцията в лампите, показана на Euroluce, прави възможно предоставянето на информация и светлина в реално време, докато човек се движи през пространство.
В съответствие с темата за специално осветление, преносимите безжични светлини бяха нова тенденция в Euroluce. Често презареждащи се с USB кабел се отличават с впечатляващ живот на батерията. Те правят възможно създаването на перфектната схема на осветление - отвътре или отвън - независимо от наличието на захранване.

Нови вани с хидромасажни струи и възможности за хромотерапия бяха представени в Acetech, а в Kitchen and bath Industry Show бяха представени душове с гласови команди и вербален отговор. Интелигентни тоалетни с опции за самопочистване и интегрирани домашни асистенти също привлякоха интереса на любителите на технологиите.

В кухнята технологията намира място под формата на кухненски уреди, контролирани чрез приложения и дигитални семейни хъбове, осигуряващи достъп до календари, бази данни, проектирани да бъдат закачени върху хладилник или печка.Устойчивостта най-накрая е тук

Устойчивият дизайн, свързан с екологията и природните ресурси намира почетно място на тазгодишните изложения. Този тип дизайн винаги е вълнувал дизайнерите, но за пръв път тази година той е истински. През годините видяхме някои малки производители, които представят устойчиви подходи. Тази година обаче имаше потоп от нови устойчиви материали, процеси и продукти, както и силно популяризиране и известност на устойчивия дизайн.

Нови устойчиви материали като текстил, изработен от рециклирани пластмасови отпадъци и мебели, изработени от влакна от водорасли или гъби - се появиха на изложението за мебели и осветление в Стокхолм, Salone del Mobile и на фестивала „3 days of design” в Копенхаген, Дания, както и на няколко знаменити немски изложения.
В Salone del Mobile големите производители представиха мебели, изработени от биопластмаса или пластмаси, произведени от възобновяеми материали.

На „3 days of design“ датските производители се съсредоточиха върху материалите, предоставящи възможността за повторно използване.

Превърнаха дървен материал от стари фериботни кейове в красиви мебели. Други представиха висококачествени мебели, които могат да се използват с поколения наред.