Нейно величество, спалнята!

или как да създадем красива и функционална спалня

Днес ще насочим вниманието си, към сърцето на дома – спалнята. Това е стаята, в която прекарваме спокойните си вечери, сънуваме, почиваме си и търсим убежище от забързаното си ежедневие. Спалнята е и стаята, към която копнеем да се върнем през целия ден, за да можем да останем на спокойствие и да си починем. Проектирането на спалня е отговорна задача, а морето от изобилие на предложения и варианти Ви приканва да се гмурнете смело и с главата напред.

Едно от най-интимните места в дома е спалнята, а подходящият интериорен дизайн може да я превърне в красиво, удобно и функционално пространство, отразяващо Вашия характер и стил. Най-важното за интериора в спалнята е, че той трябва да носи усещане за спокойствие. А все пак това е Вашата спалня, затова помислете какво прави Вас спокойни, какво Ви кара да чувствате комфорт и уют. Esteta Interiori Ви представя няколко съвета относно дизайна, визията и функционалността на перфектната спалня, която да се превърне в любимото Ви бижу. 


Леглото

Когато става въпрос за интериорен дизайн на спалня, леглото действа като централен елемент, а неговото разположение и цветове се превръщат в основен акцент на помещението. Леглото трябва да е поставено, така, че да бъде леснодостъпно и невъзпрепятствано от други елементи или мебели. Когато стане време за избор на цветови тонове, размера на стаята оказва голямо влияние и сам ни подсказва най-удачния вариант, към който да се насочим. За по-малка спалня изберете светли или бледи тонове, а за по-просторно помещение може да се доверите и на тъмни цветове. В зависимост от предпочитанията Ви, можете да изберете масивно, тапицирано, или минималистично легло. Леглата могат да бъдат комбинирани с масивни ли тапицирани нощни шкафчета в тон с техните материали и дизайн. Всеки тип легло има различни качества, но най-важното е Вашият личен избор, нужди и изисквания. 

Към спалня Livorno Gray

Спалня Livorno Gray

Към тапицирани спални

Тапицирани спални

Към спалня Velvet

Спалня Velvet

Нощни шкафчета

Винаги удобни и неповторимо функционални, нощните шкафчета не са просто още едно място за складиране на вещи. Малките шкафчета неминуемо се превръщат в персонални кътчета за съхранение на избрани и важни лични вещи от Вас и половинката Ви. В днешно време обичайните неща, които бихте намерили върху едно нощно шкафче, като рамка със снимки, будилник и календар са обединени в телефона Ви, освобождавайки пространство. Това позволява функцията на нощното шкафче да се изпълнява и от малка масичка или табуретка. Логичен завършек на всяко нощно шкафче е стилна нощна лампа. Нашето предложение е да вземете две еднакви нощни лампи, по една от страна на леглото, за да внесете симетрия и хармония в спалнята.

Към колекция Corino

Нощно шкафче, колекция Corino

Към тапицирани мебели

Тапицирано нощно шкафче

Към колекция Verano

Нощно шкафче, колекция Verano

Гардероб

За да постигнем единен и стилен интериор на спалнята, всички мебели трябва да бъдат логично и визуално свързани помежду си. Техният избор, отново зависи от размера на помещението и нуждите Ви. Различните варианти за вътрешно разпределение на гардеробите, дават възможност за множество комбинации и разчупени подредби. Не подминавайте ъгловите гардероби като възможност за оползотворяване на пространството. Гардеробите с огледала отпред на една или повече врати биха придали усещане за простор в помещението, но в тях ще можете да се оглеждате само фронтално. Гардеробите с огледала от вътрешните страни на прилежащи врати, например ляво и дясно крило, биха Ви позволили да се огледате от всички страни, заставайки между огледалата. За по-големите спални предлагаме комбинация от гардероб с външно огледало и голямо самостоятелно стоящо огледало насреща.


Към колекция Madison

Четирикрилен гардероб, колекция Madison

Към колекция Maganda

Трикрилен Гардероб, колекция Maganda

Към колкеция Selene

Двукрилен гардероб, колекция Selene


Гардеробна

Единственото по-добро от голям гардероб с огледало е цяло помещение с гардероби и огледала. Честа изпълнени като допълнително помещение или обособен кът към големите спални, гардеробните са незаменими в своята практичност и подредба. Ако желаете да научите повече за преимуществата на гардеробните и съвети как да ги аранжирате, разгледайте нашата статия тук: Цяла стая за дрехи, защо не!


Осветлението

Ключът към избора на осветителни тела, когато става въпрос за спалня е съчетанието на различни по вид и интензитет лампи. Опитайте се да създадете многопластова светлина с помощта на комбинация от висяща с акцентираща лампа и настолни допълващи светлинни източници. Популярната употреба на две еднакви комбинации от нощни шкафчета с  настолни лампи винаги изглежда добре, внасяйки симетрия и в най-нестандартната спалня. Алтернатива на това оформление е употребата на висящи лампи, непосредствено над нощните шкафчета. Това би освободило пространството върху плотовете им, докато едновременно с това придава уникален стил на Вашата спалня.  Ако сте твърдо решени да не включвате нощни шкафчета във Вашата спалня, можете да ги замените с лампиони. 


Текстил

Всичко в спалнята - от килима, през стените до спалното бельо помагат и взаимодействат по между си, за да осигурят, нужния уют. Изберете мек килим със среден или дълъг косъм, който освен, че допълнително ще изолира от пода, ще направи по уютно, комфортно и красиво помещението. Друг вариант са два по малки килима, поставени около спалнята като пътеки, това освен удобно за използване, може да се изрази индивидуалност и да кореспондира по игрив начин с цялостната визия. След като сте избрали килим, на които с удоволствие ще стъпвате боси, помислете за останалите детайли.


Детайлите

Друг важен момент при проектиране на спалня са малките детайли. Детайли, които могат да превърнат спалнята от чисто функционално помещение в красив и удобен кът за отмора. Започнете с декорация и аксесоари, които да внесат настроение и завършете с меко спално бельо, в което да се потопите, готови за сладки сънища и почивка. Обърнете внимание на огледалата, завесите и нощните шкафчета. Нека те се допълват едно друго, не само функционално, а и визуално и стилово. Обмислете включването на пейка с ракла в основата на леглото или етажерка за книги и принадлежности над таблата на леглото. Не забравяйте да оставите свободно пространство за движение.




Мостри на предложения за спалня, предлагани от Gala Collezione и Esteta Interiori можете да разгледате в нашите шоуруми:


София

ул. Бистришко шосе 1 

тел: +359 879 333 679

Email: sofia-1@esteta.bg
Пловдив

ул. Васил Левски 121

тел: +359 889 650 261

Email: plovdiv@esteta.bg

Бургас

бул. Транспортна 19

тел: +359 883 335 380

Email: burgas@esteta.bg