Райско кътче в собствения двор

Време е за лято! Готови ли сте за дълги дни прекарани навън, слънчеви емоции, доза безгрижие, почивка и свобода. А Вашият дом готов ли е? В този сезон вниманието ни е приковано към градината, балкона или терасата. Избора на обзавеждане за градина е изключително важен етап за приятното ни прекарване, желаната почивка и нужен комфорт. 

Esteta interiori следи тенденциите в дизайнерките мебели за открито и ви предоставя избор от материали, цветове и брандове. В тази статия ще научите повече за различните материали, използвани за изработка на градински мебели, за тяхната поддръжка и съхранение. Ще ви помогне да изберете най-подходящото за вас и нуждите на вашето семейство, за да можете да се наслаждавате на лятото в собствения си дом заедно, спокойно и безгрижно.

Тиково дърво

Тикът е сред най-ценените дървесини за външна употреба, поради неговата натурална устойчивост на атмосферни условия и изключителна издръжливост. Произхождаща от южна и югоизточна Азия, днес тиковата дървесина основно се използва за производство на висококачествени мебели и декинг. Елементите от тиково дърво показват различни живи цветови нюанси и изразено структуриран рисунък. Тикът е естествен материал и поради това подлежи на видими промени във времето. След определен период, под въздействието на атмосферното влияние и ултравиолетовото лъчение, необработеното тиково дърво придобива своя типичен меден цвят. При продължителна външна употреба, тиковата дървесина развива сребристо сива патина, която е високо ценена и засвидетелстваща благородния произход на материала. При редовно третиране на мебелите с тиково масло, може да се запази оригиналният меден цвят. Тиковото дърво се отглежда в продължение на десетилетия в контролирани и държавни насаждения. Постоянното залесяване, в съответствие със строгите указания за горите, на тази възобновяема суровина гарантира трайното запазване на тропическите гори.


Алуминий

Рециклируемият и лек метал е идеален материал за външна употреба. Поради ниското си тегло алуминиевите мебели са лесни за употреба, а патентованите им конструкции гарантират висока стабилност. Неръждаемият алуминий притежава висококачествено полиестерно покритие с фина повърхност, което прави мебелите устойчиви на въздействието на времето и лесни за почистване. Алуминият е екологично съобразен материал, който може да бъде рециклиран. Замърсявания, причинени от атмосферни влияния, могат лесно да бъдат отстранени с кърпа или мека четка и вода.


Полипропилен

Тъканите от полипропилен имат много добра устойчивост на светлина и UV лъчи, запазвайки наситеността на цветовете си. Материалите се характеризират с висока издръжливост, износоустойчивост, трайно запазване на формата и лесна за поддържка, правейки ги идеални за употреба на открито.


Ратан

Ратанът е подобно на лиана растение и вирее в тропическите гори. Ратанът не е кух като бамбука, а е масивен, стабилен и въпреки това много лек материал. Ратановите пръчки се белят на ръка и така се отстранява твърдият, неподдаващ се на боядисване зърнест слой. След това материалът се сортира по качество и диаметър на пръчката. При производството на ратанови мебели пръчките се режат според наложения от даден модел размер, нагряват се на пара при 90 градуса за 15-20 минути и се огъват по шаблони. Цялостното производство е ръчно – от огъването, през изплитане на тялото до изработване на корпусите и тапицирането. Всяка ратанова мебел е уникат, защото изкуство и занаят в идеален синхрон никога не могат да бъдат постигнати при масово производство. Макар че се байцват по специален начин и се покриват с двоен лак, ратановите мебели могат да се увредят от влиянието на влага, дъжд или роса. Затова не е препоръчително да се оставят постоянно в градината. 


Ковано желязо

Ковано желязо е исторически материал за изработка на външно обзавеждане. Терминът „изработен“ всъщност означава, че той е „ направен на ръка “. Различава от „отлятото“ желязо, което е направено с помощта на калъпи. Кованото желязо е най-добрият материал за градинска мебел, ако желаете уникалност и ръчно изработени дизайни . Едно нещо, което трябва да се има предвид обаче е, че ковано желязо е много по-тежко от алуминия.


Стомана

Стоманата всъщност е желязо с въглерод, смесен в него, за да придаде сила и устойчивост. Стоманата е най-силният материал, но е и значително по-тежка и скъпа. Не препоръчваме използването на стоманени материали за мебели, които ще се местят често, като столове и помощни маси. Също така, стоманата може да ръждясва, ако не е правилно покрита.

TEXTILUX® текстил

Textilux® е издръжлива и дишаща, синтетична, мрежеста материя, която е приятна на допир и изключително удобна, независимо дали се използва в седнало или легнало положение, с или без възглавници. Синтетичната материя и изработена от полиестерни нишки и е напълно устойчива на атмосферни влияния. Дори и след продължителна употреба, устойчивата на разкъсване тъкан Textilux® запазва добрия си външен вид и стабилност. Материалът е лесна за почистване.

Sunbrella® текстил

Sunbrella се основава на убеждението, че тъканите трябва да бъдат едновременно красиви и функционални. Sunbrella е широко използван текстил за външна употреба. Изработени с внимание към детайлите на дизайна и са конструирани с надеждни характеристики, които осигуряват устойчивост на избледняване и влошаване от слънчевата светлина и химическата експозиция. Тъканта е тактилна, но трайна, с водещи екологични характеристики, лесна за поддръжка и дълъг живот - където и да се използва.Свързани продукти