Какво трябва да знаем за кухненските плотове?

За интериора на съвременния дом много важно е цялостното усещане, състоящо се от визия, функционалност и комфорт. Различните детайли в обзавеждането играят съществена роля, добавяйки финални щрихи в дизайна и практичността на едно жилище.

В текущата статия ще обърнем внимание на особеностите и характеристиките на кухненските плотове. Ще надникнем в плюсовете и минусите на различните материали и ще направим сравнение по между им.

Термо плот

Ще започнем с един от най-често използваните материали в съвременния интериор. Термо плотовете са най-масовия избор основно заради неговата цена и стойност. Изградени са от ПДЧ с висока плътност, а в последствие са покрити с меламиново HPL покритие. Относно ежедневната поддръжка на термо плотовете можем да кажем, че тя е изключително лесна. Устойчиви са на петна и замърсяване. Характерно за тях е и устойчивостта на суха топлина в рамките на 100-120°C. Голямото разнообразие от цветове при избора на термо плот  го прави предпочитан материал. Като минус на термо плота можем да определим, неговата склонност към лесно надраскване, както и това, че ако поставим горещ тиган върху него, повърхността му веднага ще се повреди.


термо плот за кухня


Масив-слепени плотове

Това са кухненски плотове, изработени от дървесни клинозъбно слепени парчета. По своята структура те предлагат здравина и устойчивост във времето. Цената на масив-слепените плотове е по висока от тази на термо плотовете, а избора на различни цветове е сведен до минимум, поради естествеността на материала. Именно заради естествения им произход те не са особено устойчиви на тежки химикали и препарати. Въпреки това те са напълно хигиенични и издържат на кратко намокряне. Поддръжката им е сравнително трудна и изисква повече усилия. Повърхността им не издържа при поставянето на горещ тиган върху нея и бързо се деформира, както и много лесно може да бъде надраскан неволно.


масивен плот за кухня


Естествен камък

Плот за кухня, изработен от естествен камък, спада във средния и висок ценови клас. Плотовете от естествен камък са характерни с красива визия, а дори някои гранитни плочи могат да бъдат използвани за плот. Изключително лесно се поддържат, освен петната от вино и оцет. Те попиват в камъка и оказват влияние върху вида и структурата му. Както масив-слепените плотове, така и естествения камък не е устойчив на почистване с тежки препарати и химикали. Плотовете от естествен камък не могат да бъдат надраскани лесно, а тяхната повърхност запазва вида си дълго време. И все пак, ако поставите горещ тиган директно върху камъка, повърхността му ще се повреди  и ще промени визията и структурата си. Изборът на цветове не е голям, но откъм текстури има разнообразие.


плот от естествен камък


Технически камък

Изкачваме се нагоре в ценовата стълба при кухненските плотове. Плотовете от технически камък са с по-висока цена, съответно и качество. Изработени са от около 90% естествени кварцови кристали, смесени с малък процент смоли, който играят роля на свързващи вещества. Устойчиви са на висока температура, както и на надраскване и се подържат и почистват лесно. Също така могат да бъдат почиствани със силни препарати и химикали и визията на камъка няма да бъде променена. Техническият камък набира все по-голяма популярност и започва да се среща все по-често особено в съвременни интериори, залагащи на качество, дизайн и практичност. Развитието на технологиите при изработването на плотове от технически камък позволява голям избор цветове и нюанси. Както всички плотове изброени до сега и техническия камък не позволява поставянето на горещ тиган директно върху повърхността му.

 

кухненски плот от технически камък


Дектон

Завършваме с краля на плотовете за кухня. Дектон е вид кварц, който се счита за един от най-издръжливите материали. Използването му за изграждане на кухненски плотове го поставя на върха, което се отразява както на цената така и на качеството. Плотовете от дектон, изискват най-малко поддръжка, а при тях тя е изключително лесна. Устойчиви са на високи температури и на надраскване. Може да се третират с химикали и тежки препарати и това няма да повлияе на структурата им. Устойчиви са на петна и замърсяване. Предлагат се в сравнително широк цветови спектър. И върху тях спокойно може да се постави горещ тиган.


кухненски плот от дектон


Избора за най-подходящия кухненски плот не е лесна задача. Той зависи от различни фактори, условия и предпочитания. Най-важното е взимането на най-удобното решение за вас навреме. Помислете за вашите изисквания, нужди и желания и не забавяйте, че винаги можете да се доверите на професионалисти проектанти на кухня. Специалистите на Esteta Interiori са готови да Ви помогнат.


Свързани продукти