Нека бъде светлина!

Какво трябва да знаем за различните осветителни тела и тяхната светлина?

Случва ли ви се да не виждате добре какво правите вкъщи? Уморихте ли се от това? Най-често причината е слабо осветление или остарели осветителни тела. Имате осветление, но то не Ви е достатъчно ярко да прочетете книга? Време е за промяна. Време е за светлина, пуснете я да завладее дома.

С нашите съвети за дизайн и осветление на всекидневната ще хвърлим светлина върху ситуацията и ще помогнем да вземете най-доброто решение.

осветление

Започнете с определяне на основните нужди, както за осветление, така и как то да бъде обвързано с интериорния дизайн. Не забравяйте, че има различни видове осветителни тела, предназначени за различни цели. Затова се опитайте да разделите стаята на отделни функционални зони. Запитайте се в коя зона от каква светлина се нуждаете. Къде тя да бъде най-силна, ярка, фонова или приглушена?

лампи

Осветлението, определено създава атмосфера. Погрижете се тя да Ви въздейства положително. 

Можем да разделим типа осветление в едно пространство на основно, допълнително и декоративно (акцентно). Тези различни видове разположение и "концентрация" на светлина са свързани основно с това колко фокусирана или локализирана е тя. Светлината се разпространява (разсейва) през стаята, отразява се от повърхности, или има по-пряка фокусирана светлина в близост до човек, изпълняващ дейност.

Различните видове лампи се опитват да решат един проблем:. „Как да разположа светлина в правилното хоризонтално и вертикално положение в стая, за да служи за определена цел?“

Това обикновено се осъществява чрез различни лампи и форми на светлината, който излъчват. Дизайнът на лампата следва една от тези възможности: 


към висящите лампи

Висящи лампи

към таванните лампи

Таванни лампи

към спотовете

Спотове

към лампионите

Лампиони

към настолните лампи

Настолни лампи

към стенните лампи

Стенни лампи


Различните видове лампи разпространяват светлината по различни начини в зависимост от дизайна. Например настолните лампи тенденциозно осветяват малко нагоре, фокусирайки основният си светлинен поток надолу. В контраст на това, висящите лампи могат да излъчват светлина във всички посоки.


лампи и осветление


Ще направим кратък преглед на основните видове осветление и предназначението им.


Какво е атмосферното осветление?

Околната светлина бива обща, дифузна и фонова светлина, която изпълва стаята и повдига общата осветеност в цялата стая. Околната светлина изпълва стаята, но може да не е достатъчна за специфични дейности като четене. Обикновено тази светлина се осигурява от висящи от тавана лампи, стенни лампи, таванни лампи или вградено осветление в тавана.


атмосферно осветление


Какво е целево осветление?

Това е ярка светлина, която подчертава определено място, където се извършва дейност. Например кресло за четене, ъгъл за игра, маса за хранене. Целево осветление осигуряват: настолни лампи, лампи за четене, лампи на бюро, работни лампи, лампи с люлеещо се рамо и стенни светлини, които могат да се разположат близо до стол или маса.


целево осветление


Какво е акцентно осветление?

Акцентните светлини служат повече за декорация и добавят фини щрихи към осветлението на помещението. Те показват определени функции в стаята и придават мек локален блясък в определени зони. Видовете осветление за акцентиране на интериора включват: акцентни лампи, декоративни лампи, светлини, разположени близо до пода, светещи нагоре и стенни лампи за картини за подчертаване на произведения на изкуството.


акцентно осветление


Няколко бързи съвета за осветление, които трябва да имате предвид:

Броят на крушките и количеството излъчвана светлина (измервано във ватове или по-коректно, в лумени)

Разстоянието от крушката до значителни предмети, повърхности или хора (влияе колко светлина достига до обекта)

Лекотата или отразяващата способност на предмети и повърхности (по-тъмните повърхности поглъщат светлина, по-светлите стени помагат за по-добра обща осветеност)

Видът на крушките и цветната температура (по-ниската „температура“ на Келвин са по-жълти, по-високите са по-бели или сини)

Колко са защитени крушките от сянка или покритие - те ще блокират или разпространяват светлината.

"Формата" на излъчваната светлина от осветителното тяло или лампата, т.е. в какви посоки се излъчва светлината - нагоре, надолу, отстрани, всички посоки? 

Количеството слънчева светлина, влизаща в стаята - можете ли да преместите мебели или други предмети, които блокират естествената дневна светлина и има ли достатъчно осветление през нощта, когато няма слънчева светлина?

Какви отражения, осветени зони или сенки може да произвежда светлината. Например по стените и таваните и можете ли да използвате това като функция на интериорния дизайн?

Оцветяването на сянката, покриваща крушката - това ще повлияе и филтрира излъчването на светлина, "оцветява" цялата стая с нюанс.

Бъдете внимателни с осветителни тела с не достатъчно мощност или яркост. Някои декоративни тела могат да бъдат проектирани по-скоро за външен вид, а не за значително осветяване на стаята. Например използване на декоративни винтидж крушки с ниска мощност.


Свързани продукти